dinsdag 19 maart 2013

Huisgemaakte muesli

De bus is leeg, dus er moet weer nodig muesli gemaakt worden.. Ik heb het een maand geleden ook al gemaakt, en het beviel zo goed dat ik het vorige week weer maakte, en ook m'n recept deel.


Ik gebruikte een koffiekopje, ongeveer maatje s.enseo, voor het 'afwegen'.


De meeste producten komen bij de Molen de Windotter in IJsselstein vandaan. Mijn man komt regelmatig langs IJsselstein, dus als ik iets nodig heb haalt hij het altijd langs. 
Veel producten zijn veel lekkerder/kwalitatief beter, en vaak ook voor een lagere prijs. 
Bijvoorbeeld zonnebloempitten (gebruik ik ook voor in mijn brood). Bij de molen: €3,45 voor 1 kg, bij de a.h. € 1,39 voor 95 gram...

Amandelen haal ik bij de molen. Als je amandelen regelmatig gebruik in recepten vind ik het echt niet te doen om ze bij de supermarkt te halen. Bij de molen zit het vlies/vel er nog wel om heen. 
Wat ik doe: ik doe de amandelen in een grote zeef of vergiet, en hang dit dan ongeveer een halve tot één minuut in een pan met kokend water. Daarna spoel ik ze onder de koude kraan af. Als het goed is kun je de amandel dan zo uit het velletje schieten, en anders moet je ze nog even in het kokende water hangen.
Bij de molen kost 500 gram amandelen ongepeld € 3,85. Het ontvellen is echt een klusje van niks, dus tel uit je winst :-) 







RECEPT:

5 kopjes havermout
1/2 kopje zonnebloempitten 
1/2 kopje gehakte hazelnoten 
1/2 kopje gehakte walnoten
2/3 kopje gehakte amandelen
3 volle eetlepels kokos (of meer/minder naar smaak)

3 el sesamzaadjes
3 el tarwekiemen

sap van 2 perssinaasappels (of een glas sinaasappelsap)
3 el kokosolie of zonnebloemolie
3 el honing

1 kopje rozijnen (bijv. 1/2 donker en 1/2 blank)
1/2 kopje cranberry's (of meer, ze smaken erg lekker in de muesli) 
1/2 kopje gedroogde abrikozen (in stukjes gesneden)
1/2 kopje krenten
gedroogde appel schijfjes

--- 

Verhit de oven voor op circa 160 graden Celsius. 

Vermeng de havermout, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, amandelen en kokos in een grote mengkom. 


Rooster de sesamzaadjes en de tarwekiemen kort in een koekepan ( let op dat het vuur niet te hoog staat, ze verbranden heel snel. Het roosteren ruikt trouwens HEERLIJK, alsof je bij de bakker staat..)
Doe dit mengsel bij de rest in de mengkom.

Verhit de olie en de honing op een laag vuur, zodat het allebei vloeibaar en de honing dun wordt.

Giet dit samen met het sinaasappelsap in de mengkom en roer het goed door, zodat alles bevochtigd is. 

Verdeel het mengsel over twee oven bladen/schalen.


Zet het ongeveer 30 minuten in de oven. Schep het mengsel elke 5 minuten even om, zodat het niet verbrand. 
Let er ook op of de bovenste plaat niet te droog wordt.
Ik heb het iets kleffig/zacht gelaten, die harde droge bonken waar je je tanden op kapot knaagt vind ik maar niks. 

Laat het een beetje afkoelen, doe het in een bewaarbak/pot/blik/oid en mix de overige ingrediënten er door heen. 

Eetsmakelijk! 




Wat vinden jullie van de vensterbank in de keuken? :-)
6 andijvie plantjes en 10 sla plantjes. In de kamer staat ook nog een bak met plantjes :-) 


 Andijvie

 Sla


Ik maakte ook nog een paar leuke boeketjes met voorjaarsbloemen. Lekker fleurig! 







Het was rustig de laatste tijd met bloggen, omdat ik pas begonnen ben met werken, en dat kost behoorlijk wat energie! Allemaal nieuwe cliënten, onbekende buurt.. Maar het is echt heerlijk om weer aan de slag te zijn! :-)

Tot snel weer! 
Liefs, Marike






12 opmerkingen:

  1. Oh, wat klinkt dat leuk en lekker, die muesli! Dat wil ik zeker eens proberen, ik eet elke morgen yoghurt met muesli...
    En wat staan je plantjes er al mooi bij! Wij hebben ze zaterdag pas gezaaid, we moeten dus nog even geduld hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit waren wel kant en klare plantjes hoor, maar ze zijn al echt gegroeid! Je ziet ze dagelijks groeien, echt grappig! :-) Wij moeten nog zaaien buiten.. Eerst moet er nog grond gereden worden, want de tuin ligt zowat een halve meter lager als de stoep..

      Verwijderen
  2. wat knap zeg dat je het zelf maakt,en wat super die andijvie en sla,groeit snel he?zeker lekker fleurig dat boeketje,erg mooi boeket.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk recept. Zelf muesli maken lijkt me leuk om ook eens te proberen.
    Ik las ook nog over je verdronken kip. Jammer hè....die beestjes doen steeds zo goed hun best voor je met elke dag een vers eitje.
    Mooi dat die andere kip nu op de eieren zit. Ik ben benieuwd naar de kuikentjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat gevoel had/heb ik ook heel erg..
      Tis echt heerlijk, de muesli! :-)

      Verwijderen
  4. Wat een HEERLIJK RECEPT,
    het lijkt mij zo lekker.
    DANKJEWEL lieve Marike!

    Wat een schattig gezicht die stekjes in het raam.
    Dat is toch GENIETEN geblazen.

    Ik zit nog even met je vorige blog in mijn gedachten...
    ik heb daar nog een reactie onder gezet.
    Zielig voor jullie en het lieve kippetje!

    Heel veel SUCCES en VREUGDE met je nieuwe werk,
    dat je daar velen tot ZEGEN mag zijn
    en zij jou weer tot ZEGEN zullen zijn!

    LIEFS, Suzanne


    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ziet die muesli er heerlijk uit! Dat wil ik ook eens een keer proberen.
    Gaat dat goed die groenteplantjes in de vensterbank? Het lijkt me leuk om dat ook eens te proberen, maar ik heb er geen ervaring mee. Schieten ze niet gauw door binnenshuis? En wat voor een grond kun je het beste gebruiken?
    Hartelijke groet,
    Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O, dat lijkt me leuk om uit te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die muesli ruikt zoooooo lekker :) Heb nu al zin in morgenochtend ;) Bedankt! Groetjes Lydia.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Let's Go: Toe 2 ToeMisfitMy first pick is the michael kors bags," what do you think Carrie in" Sex in the City" shoe designer of choice for the second time.

    Feel free to surf to my site - Michael Kors Outlet

    BeantwoordenVerwijderen