vrijdag 23 augustus 2013

Van alles

Het oogsten gaat nu flink door. We hebben afgelopen week de aardappels gerooid omdat één of ander (soort) beestje(s) bezig was om onze aardappels op te eten. Er zaten best wat aangevreten aardappels bij, maar deze hebben we afgelopen week al gegeten. Er bleven twee volle kratten over, die we op een koele plek weggezet hebben. Ben erg benieuwd hoe lang ze goed blijven. 


Verder hebben de bonen en spitskolen plaats gemaakt voor nieuwe jonge plantjes, namelijk andijvie, boerenkool en brocolli. 
Tussendoor staan nog wat rode kolen, bloemkolen en spruitenkolen. De wintergroenten staan nu rechts in de tuin, zodat de kippen de komende winter op het rechtse stuk kunnen scharrelen. Dan hebben ze lekker de ruimte. We moeten nog wel even een hek of zo maken, want anders zal er weinig andijvie en boerenkool overblijven.... :-P

*****

Voor mijn man kocht ik het boek 'Overleven op je eigen km2' (klikklik). 
Hij heeft er al avonden in zitten lezen en bladeren, en al heel wat ideetjes opgedaan. 
Dit boek is echt een aanrader! 


*****

En kijk eens wat schattig.. Wat vinden jullie van mijn nieuwe achterbuurvrouwen??!






Moeder en dochter blijven samen op dat stukje land tot ze samen verkocht zijn. 
Dus ja, eigenlijk hoop ik.. (haha!)
Het is zo schattig, elke avond heeft het kalf een ren-halfuurtje. Dan vliegt ze, al bokkensprongen makend, rondjes door het stukje land. De eerste paar keren werd de koe er nerveus van, en holde ze zelf mee, maar nu slaat ze het alleen gade, en soms graast ze zelfs rustig verder. 

*****

Even een korte post zo. Het is op 't moment best druk. Eerst veel gewerkt, en nu een logeetje van ruim 2 jaar. Wel erg leuk, maar van bloggen komt 't dan niet. 
Ook de tuin en het verwerken van de groenten en het fruit vraagt best wat tijd, maar het is zulk heerlijk werk om te doen, dus mij hoor je niet klagen!

Ik wens jullie een goed weekend toe!
Groetjes, Marike

dinsdag 13 augustus 2013

August days

Goodmorning sunshine!


Zo staat onze Karel elke ochtend met luid gekraai de nieuwe dag te begroeten ( en de hele buurt wakker te maken, in samenspel met wat buur-hanen). 


Als we buiten eten mogen ze 's avonds even scharrelen.. En o wee als we wèl aan tafel zitten, maar we ze niet vrij laten.. haha! Eigenwijze beestjes kunnen het zijn hoor!


Wat een genot!



Uhh.. :-)
 (ik zal maar niet zeggen dat zelfs één kuiken zo *hop* op de tafel fladderde, vanaf de grond)


De kip in de pot vinden.. 
Vinden ze heerlijk, die restjes van de rijst.



Heel spannend natuurlijk, zo'n buitendeur..


Dat moet allemaal goed bekeken worden..


Op hete kolen (aldus mijn vader). Gesneden en wel bleef er 13,5 kilo spitskool over.
Weer zo'n rijke oogst! 10 zaken van ruim 600 gram, en 24 zakken van ruim 300 gram. Allemaal zo de vriezer in. De grote porties worden gekookt, gestoofd o.i.d. en de kleine porties zijn voor roerbak gerechten zoals kip Hawaï of nasi.

Psalm 103:2
Loof de HEERE, mijn ziel,                         
    en vergeet niet een van Zijn weldaden. 

 

 

Het spitskolen stuk is nu aardig leeg, er staan nog wat kleine kooltjes die nog even mogen groeien.





Bloemen in ons kruiden-bad. Mooi hè, zo'n vlieg! 
(alhoewel ze wel erg lastig kunnen zijn..)


En eindelijk, eindelijk.. bloempjes in de paprikaplanten!! 
En nu maar hopen dat er een paar mooie paprika's aan mogen komen! 


De touwen waarmee de tomaten opgebonden zijn.
Werkt ideaal. 


Tomaten!!  


Deze bloemkool hebben wij gisteren gegeten. Smaakte heerlijk!



Wat is het fijn om heerlijk THUIS te zijn!

Groetjes, Marike



donderdag 1 augustus 2013

Keukenwerkzaamheden

Allereerst, bedankt voor jullie lieve reacties op mijn blogbericht van afgelopen maandag. Het is echt wennen zo zonder kat, vooral omdat ze nogal eens flink aanwezig kon zijn door steeds op schoot te springen, voor je benen te lopen, hard te miauwen 's morgens onder ons slaapkamerraam enzo. Ik heb me er nooit echt aan geïrriteerd - moest er meestal juist om lachen - maar dat zijn wel de dingen die ik mis.
Geen nieuwe kat heb ik besloten (voorlopig althans), er wordt zo hard gereden op de dijk dat ik bang ben dat een volgende kat misschien ook snel doodgereden zal worden..

*****

De koele dagen van de afgelopen week werden hier ten volste benut. Wat heerlijk dat het na die warmte even een paar dagen wat koeler was! 
Binnen is alles heerlijk afgekoeld, en ook buiten kon alles even bijkomen. 
Dinsdagavond, toen de meeste buien weg waren, hebben manlief en ik sperziebonen geoogst. 


Deze drie emmers waren goed voor voor 8,8 kilo bonen!! Wat een zegen, zo'n rijke oogst!

Gisteren heb ik de inhoud van de twee grote emmers verwerkt, en van de kleine emmer lag 's avonds de  ene helft op onze borden, en de andere helft bij de buren op bord. (denk ik ;-p)


Opbrengst: 5 x 1,5 literpot, 3 x 1 literpot en 4x 0,75 literpot. 
Er hangen nog veel bonen in de planten, die zijn voor de komende weken. 
Heerlijk, die boontjes vers van de tuin! 

Gisteren verwerkte ik ook nog ruim 4 kilo kroten. Na het koken en schillen etc. bleef er nog ruim 5 pond over. Ik heb 5 porties van een pond gemaakt, en deze liggen in de diepvries. Ik las dit bij Jolanda op het blog, en het leek me een handige manier om de kroten te bewaren. 





*****

Vorige week zaterdag kocht ik hier twee rijs-mandjes voor brood.
Maandag bakte ik 4 broden, 2 witte en 2 volkorenbroden.
Het scheelt echt wel of je een rijs-mandje gebruikt of niet. Als ze op eigen kracht moeten rijzen blijven ze veel kleiner, en ook compacter.



Grappig hè, zoals dit brood geworden is! Net een soort hoedje of zo.

Het volkorenbrood is nog steeds niet helemaal wat ik wil. Ik wil voor het dagelijkse brood, om mee te nemen naar werk etc., een goed en gezond brood, zonder al teveel toevoegingen en het liefst met 100 % volkorenmeel. In veel broden zit nog een deel bloem, wat het brood lichter en makkelijker te rijzen maakt. Ik heb nu een paar keer dit brood gemaakt, en de laatste keer is het tot nu toe het beste gelukt. 


Van binnen ziet het brood er mooi uit, het is ook wel lekker, maar toch nog niet helemaal. Ik blijf het maar gewoon proberen, de aanhouder wint! 
(hoop ik.. )

*****

Nog even wat foto's van m'n kruidenbad..

(uche..zie nu dat de schoffel omgevallen is..)
De Oost-Indische kers plantjes worden wel erg groot - volgend jaar wil ik die alleen maar in potten hebben, want op sommige plekken overwoekeren de plantjes de rest een beetje. Ik had gehoopt dat het wat meer over de rand zou gaan hangen, maar ze hangen eigenlijk meer het bad IN, op de andere planten.  

Basilicum

Peterselie

Tijm 

Munt

Bleekselderij

Nogmaals bleekselderij

kamille-salie-bleekselderij

Regelmatig worden takjes van het één of ander in het eten verwerkt.  
Volgende week wil ik vast wat kruiden gaan drogen. Zo hoop ik een voorraad(je) op te kunnen bouwen voor de winter. 

Zo, mn koffie is inmiddels op, en m'n schrijfstof ook..
Ik wens jullie allemaal alvast een goed weekend! 

Groetjes, Marike





maandag 29 juli 2013

Verdrietig..

Helaas is onze kat vandaag aangereden en dood gegaan. Ik ben er echt een beetje door van slag. De buurvrouw kwam het me vertellen, ze stond zelf te trillen op de benen zo erg vond ze het. 
Pas was de kat ook al aangereden, maar na een paar dagen was ze weer de oude. 
Maar helaas heeft ze het dijk-oversteken toen niet afgeleerd.. :-( 

Hier nog wat foto's van typisch de kat..
Altijd op mijn stoel gaan liggen zodra ik op stond.. (foto 1)
Ligt heerlijk, zo met de kop op de buik van de baas (foto 3)
Altijd creatieve slaapplekken..(foto 4 en 8) 
Lekker kroelen (foto 6)
Ook een boek ligt niet verkeerd (foto 7)


Snif..! 

Groetjes, Marike

vrijdag 26 juli 2013

Zeep, jam en limonade

Vorige week zaterdag maakte ik een nieuwe lading zeep. Nu ik mijn zeep een tijdje gebruik durf ik ook weleens een stukje weg te geven, dus gaat de voorraad wat sneller op. Ook wil ik in de toekomst vaker een stuk cadeau geven met een verjaardag bijvoorbeeld. 


Ik heb nu een ander recept gebruikt als de vorige keer, ik heb nu zeep met geitenmelk i.p.v. met water gemaakt. De geitenmelk bevat tal van goede stoffen voor de huid, het zorgt voor een hele milde zeep. 


Ik had een staafmixer voor het zeep maken aangeschaft, maar helaas werd 'íe al bloedheet ( en een rookwolkje) bij de eerste lading zeep, en dus zat er niks anders op dan te roeren bij de tweede lading.. 
(pff-arm spieren :-P)


Geitenmelk en lavendel zeep





Geitenmelk en honing zeep

En nu weer geduldig afwachten... :-) 
Als de zeep goed gelukt is, zal ik het basisrecept wat ik gebruikt heb delen. 

*****

Ik kan geen zwarte bes meer zien.. Pjoe zeg.. We hadden 6 kilo bessen van 1 struik.. We hebben er twee, maar ééntje is afgelopen winter verplaatst en gaf (gelukkig) maar weinig bessen. 
Alle bessen moesten van de trosjes of takjes gehaald worden, een heel karwei, vind ik. Ik deed het onder het genot van een hele leuke film, Anne of Green Gables. Echt een leuke film, uit hetzelfde tijdperk als 'Het kleine huis op de prairie'. 

Volgend jaar wil ik het anders doen. Ik heb een elektrische weckketel, en ik ben van plan om de ontsapper van Weck voor mijn verjaardag vragen. Deze kan op mijn ketel gezet worden. Daar kunnen de bessen met takjes en al in gestopt worden, scheelt heel veel (lees: uren) werk. 
Maar het resultaat mag er zijn! 
14 potten jam en 7,5 fles limonade. 




De eerste schaal met bessen.. De tweede schaal woog ruim 2 kilo. 


Aardbeien en zwarte bessen voor de jam. Ik deed 50/50: 1.5 kilo aardbei en 1.5 kilo bessen. 


Een volle soeppan!!


Om 23:00u vond ik het goed geweest, en genoot ik van mijn eerste glaasje zelfgemaakte limonade. Het smaakt een beetje zoals roosvice, lekker mild en niet zo zoet als ranja. Er lag wel wat bezinksel op de bodem, maar dat was niet vervelend en ook niet vies. 
Het recept wat ik gebruikte kun je hier(klikklik) vinden, op het blog 'Onder de knotwilg'. 

Ook heb ik twee potten met zwarte bessen in jenever met kruiden klaar gezet, als het goed is wordt dat in de komende drie maanden een zwarte bessen likeur. Nog nooit op, maar het leek me wel interessant om te maken, en als het goed gelukt is zijn er vast wel mensen die ik er blij mee kan maken :-) Of misschien vinden we het zelf wel erg lekker.... :-D
Het recept wat ik daarvoor gebruikte kun je hier(klikklik) vinden, op het blog 'De gulle aarde'.
T.z.t. horen jullie hoe het geworden is, en of het (goed) gelukt is. 

Ik wens jullie een goed weekend!
Groetjes, Marike