vrijdag 26 juli 2013

Zeep, jam en limonade

Vorige week zaterdag maakte ik een nieuwe lading zeep. Nu ik mijn zeep een tijdje gebruik durf ik ook weleens een stukje weg te geven, dus gaat de voorraad wat sneller op. Ook wil ik in de toekomst vaker een stuk cadeau geven met een verjaardag bijvoorbeeld. 


Ik heb nu een ander recept gebruikt als de vorige keer, ik heb nu zeep met geitenmelk i.p.v. met water gemaakt. De geitenmelk bevat tal van goede stoffen voor de huid, het zorgt voor een hele milde zeep. 


Ik had een staafmixer voor het zeep maken aangeschaft, maar helaas werd 'íe al bloedheet ( en een rookwolkje) bij de eerste lading zeep, en dus zat er niks anders op dan te roeren bij de tweede lading.. 
(pff-arm spieren :-P)


Geitenmelk en lavendel zeep





Geitenmelk en honing zeep

En nu weer geduldig afwachten... :-) 
Als de zeep goed gelukt is, zal ik het basisrecept wat ik gebruikt heb delen. 

*****

Ik kan geen zwarte bes meer zien.. Pjoe zeg.. We hadden 6 kilo bessen van 1 struik.. We hebben er twee, maar ééntje is afgelopen winter verplaatst en gaf (gelukkig) maar weinig bessen. 
Alle bessen moesten van de trosjes of takjes gehaald worden, een heel karwei, vind ik. Ik deed het onder het genot van een hele leuke film, Anne of Green Gables. Echt een leuke film, uit hetzelfde tijdperk als 'Het kleine huis op de prairie'. 

Volgend jaar wil ik het anders doen. Ik heb een elektrische weckketel, en ik ben van plan om de ontsapper van Weck voor mijn verjaardag vragen. Deze kan op mijn ketel gezet worden. Daar kunnen de bessen met takjes en al in gestopt worden, scheelt heel veel (lees: uren) werk. 
Maar het resultaat mag er zijn! 
14 potten jam en 7,5 fles limonade. 




De eerste schaal met bessen.. De tweede schaal woog ruim 2 kilo. 


Aardbeien en zwarte bessen voor de jam. Ik deed 50/50: 1.5 kilo aardbei en 1.5 kilo bessen. 


Een volle soeppan!!


Om 23:00u vond ik het goed geweest, en genoot ik van mijn eerste glaasje zelfgemaakte limonade. Het smaakt een beetje zoals roosvice, lekker mild en niet zo zoet als ranja. Er lag wel wat bezinksel op de bodem, maar dat was niet vervelend en ook niet vies. 
Het recept wat ik gebruikte kun je hier(klikklik) vinden, op het blog 'Onder de knotwilg'. 

Ook heb ik twee potten met zwarte bessen in jenever met kruiden klaar gezet, als het goed is wordt dat in de komende drie maanden een zwarte bessen likeur. Nog nooit op, maar het leek me wel interessant om te maken, en als het goed gelukt is zijn er vast wel mensen die ik er blij mee kan maken :-) Of misschien vinden we het zelf wel erg lekker.... :-D
Het recept wat ik daarvoor gebruikte kun je hier(klikklik) vinden, op het blog 'De gulle aarde'.
T.z.t. horen jullie hoe het geworden is, en of het (goed) gelukt is. 

Ik wens jullie een goed weekend!
Groetjes, Marike

14 opmerkingen:

  1. Oh, wat ben jij ijverig geweest, en dat met die hitte!
    Stiekem was ik blij dat het bij ons deze week juist even rustig was wat de moestuin betreft.
    Ik vind pure zwarte bessenjam niet zo lekker, daarom doe ik er ook altijd andere vruchten bij. En dan is het heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk ook dat pure zwarte bessen jam niet lekker is, vandaar de aardbei. Deze is in ieder geval om te smullen, net op een pannenkoek geprobeerd!! :-)

      Verwijderen
  2. Wow, wat heb jij een werk verzet! Die zeep: die ziet er echt super uit! Wil ik *ooit* nog eens proberen... Maar, beetje domme vraag misschien, waar haal je de geitenmelk vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De geietenmelk haal ik gewoon bij de supermarkt! Pakken van 3/4e liter, van D.en E.elder. Bij onze j.umbo verkopen ze zelfs geitenchocoladevla en geitenkarnemelk! Ik had een cliënt die dat dronk, en toen ik er op ging letten zag ik dat ze het bijna overal wel verkopen. Wel vaak in een hoekje van het koelschap.

      Verwijderen
  3. Heej actieveling ;-) Men wat een lekkere en gezonde dingen heb jij allemaal gemaakt. Leuk!! Spannend hoe deze zeep weer uitpakt.. Je houdt ons vast op de hoogte, en natuurlijk hoe dronken jullie van de likeur zijn geworden. hihi!

    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er gezellig uit. Al die rood/wit geblokte dekseltjes enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ziet het er allemaal prachtig uit, zo'n stuk zeep is een geweldig cadeautje... het is alleen zo zonde om het te gaan gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijkheid allemaal, hier moeten de rode bessen echt geplukt worden en jam van gebrouwen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh! Wat ben je weer druk geweest! Geef je ook workshops;)? Ziet er mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijke blog!
    Zo vol ijver en smakelijke home-made dingetjes.
    Geweldig lieve Marike!
    Dit is toch genieten :-)

    Ook heel veel dank voor je bruikbare tips en adviezen,
    over de zeep.
    Leuk joh!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben heel erg verliefd op je zeep, zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat leuk dat je zelf je zeep maakt! Ben benieuwd naar de werkwijze ervan..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://dagelijksbroodenmeer.blogspot.nl/2013/05/do-it-yourself-zeep-maken.html

      Daar kun je meer vinden inclusief verwijzingen naar andere site's!

      Verwijderen