maandag 8 april 2013

Voorzaaien

2e paasdag hebben we verschillende groenten alvast voor gezaaid. Voor we dat wilden gaan doen moest eerst de tuin netjes zijn..

Wat ligt de tuin er bij.. Wat een verschil met hoe het was!! De 'voor' foto is niet helemaal duidelijk, maar je kan wel zien dat het eerst wel een chaos was. En wat een verschil er was tussen de stoep en de tuin! Er zat op sommige plekken een verschil van wel een halve meter!

voor:

na:

In de blauwe krat zitten rabarber kluiten, deze moeten nog weer terug gepoot worden.
Vlak achter het krat zie je een soort lijn/paadje lopen, richting de sloot. Bij de sloot staat een paal. Dat is de middellijn van de tuin. We hebben nog veel stoeptegels liggen, dus daar komt een tegelpad te lopen. En daar komt mijn waslijn langs! Heerlijk, lakens en handdoeken, wapperend in de wind.. 
Maar voorlopig nog even aan m'n rekje.


En de kippen hebben inmiddels een ren.. En o o wat vinden ze het vreselijk.. Vooral gisteren, dat was de eerste dag dat ze opgesloten zaten. Tja.. Nou, ze mogen niet klagen volgens mij, ze hebben een zee van ruimte! Nu nog hopen dat het snel wat groener wordt.. Ze zitten links tegen de betonnen rand aan, vlak naast de treurwilg. 


En ja, toen konden we dus voor zaaien!We zaaiden in gespaarde eierdozen.. Want ja.. we kregen regelmatig nog weleens wat lege dozen, maar als je 1 kip heb die eieren legt, dan gaat het niet zo hard... ;-) Manlief deed de potgrond er in, en ik de zaadjes.

We hebben niet alles voor gezaaid. Vooral alleen de dingen die binnen opgekweekt moeten worden en nog wat sla, zodat we wat sneller sla uit de tuin kunnen eten. Ook wat bloemen er bij... Er zullen vast nog wel meer bloemen in de tuin komen, maar dit is vast een begin. 
Nou, dat moneymaker dat hopen we dan maar.. :-)Mais, heerlijk! Voor veel mensen kippenvoer, maar wij vinden het erg lekker. 
Wij aten het thuis weleens, maar in Zuid Afrika heb ik ze pas ècht leren eten. Daar was het echt wekelijkse kos, bij de zaterdagavond braai. Jammie. Beetje boter en zout.. 
Jammer dat ze in de supermarkt zo duur zijn, meestal zo'n €2,50 voor twee kolven..
Dus nu proberen we het gewoon zelf :-) 
En als we teveel hebben, dan zijn er zat familieleden die er blij mee gemaakt kunnen worden!

De eierdozen staan boven in de vensterbank, daar is het lekker warm ( de zon staat de hele dag op het dak daar). En we hadden beneden geen plek meer i.v.m. de sla en andijvie die er staat..


En nu.. Een week later....


Er staan nog meer soorten groenten, maar nog niet alles is boven, of nog zo ieniemienie klein dat een foto lastig was. 

Mooi hè! 

En de andijvie en sla groeit ook als kool! De kuikentjes zijn verhuisd naar een oude konijnenkooi die we van m'n schoonouders konden lenen. Lekker dutten onder de lamp.. 
Het is echt prachtig om te zien: ze liggen te slapen - ééntje wordt wakker - walst over alle kuikens heen naar de voerbak - alle kuikens wakker - alle kuikens gaan eten - het volle schoteltje met voer is binnen 5 seconden leeg geveegd.... -  één kuiken gaat naar de drinkbak - kuikeninvasie op de drinkbak - alle kuikens staan IN de drinkbak te drinken - kuikens hebben het buikje weer vol - staan een beetje te staan...- kuikens rollen om...- diepe rust... 
En dat in ongeveer 15 minuten.. Dat herhaalt zich dus een paar keer per uur.. Erg schattig :-) Ze zijn overdag wel wat actiever, doordat we een rode lamp hebben slapen ze 's nachts volgens mij iets meer. 


Ik wens jullie allemaal een goede (werk)week toe! 
Groetjes, Marike


14 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijkheid om zo de tuin te zien veranderen, inderdaad de kippen hebben ruimte genoem lijkt me :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat kuikentje op dat kopje...erg leuk!
  Leuk ook om te zien hoe jullie tuin erbij ligt en wat je allemaal hebt voor gezaaid.
  Dat belooft veel goeds!
  Jij ook een fijne week verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk huis hebben jullie! Geniet er maar van, de kou lijkt nu echt verdreven te worden. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, die foto van het kuikentje op het kopje - lief!!
  En wat hebben jullie lekker de ruimte zeg! Lekker veel zaaigoed ook, nu maar hopen dat het een groeizaam jaar wordt met mooie oogst. Ben benieuwd naar de mais, een buurman op de volkstuin heeft er ook elk jaar een hele hoek mee, maar wij eten het eigenlijk nooit...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oooh wat geweldig, bezig bijtje , maar ja van niks komt niks he, en dit is leuk werk, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige foto's! Ik wil ook, ik wil ook, ik wil ook... een moestuin... #dromenmag

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig zeg, lekker veel voorgezaaid, in het weekend kan nu veel naar buiten. En wat schattig ..dat kuiken op die mok! geweldig....
  Mijn sla doet het niet zo goed op de vensterbank....bij jou ziet dat er prima uit! groetjesss

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemiek! Ja het wordt eindelijk mooi weer! De aardappels zitten al in de grond, en we waren inderdaad van plan om dit weekend het één en ander te gaan zaaien buiten! :-) Heerlijk hè, om zo bezig te zijn in de tuin! Groetjes, Marike

   Verwijderen
 8. Volgens mij woon je ver weg van mij; anders kwam ik van de zomer groente bij je kopen ;-) Wat woon je daar mooi. Dat kuikentje is lief. Op de laatste foto!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha nou wees welkom hoor :-) Lief zijn ze hè! Dat is het kuiken die je het beste kan pakken, ze vind het allemaal best en valt zelfs in slaap terwijl je dr vast heb!

   Verwijderen
  2. Echt lief. Je zou er best ansichtkaarten van kunnen laten maken bij de HEMA

   Verwijderen
 9. Wat een heerlijke blog weer,
  DANKJEWEL lieve Marike!
  En die kleine KUIKENTJES,
  zo snoezig!
  Wat zijn jullie lekker druk bezig.
  Zo te zien krijgen jullie veel lekkers deze zomer,
  de plaatjes op de zakjes doen watertanden.
  Heel veel plezier en succes met het verzorgen van al dit nieuwe leven.
  Nog even naar die kleine donsjes kijken hoor...
  ohhh.... zo lief!

  Een hartelijke groet, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, mais schijn je in het buitenland te leren eten... Ooit, eind jaren zeventig, was ik met m'n ouders in Canada en daar hebben we gesmuld. Vervolgens kweekte m'n moeder elk jaar suikermais in haar uitgebreide groentetuin. Het leverde in het begin heel wat opgetrokken wenkbrauwen in onze boerenstreek. Mais? Dat is toch koeienvoer? In onze groentetuin heb ik het niet gewaagd, die ligt pal tegen een veld voermais aan, en ik vrees dat het resultaat dan dank zij kruisbestuiving niet al te smakelijk zal zijn. We hebben overigens wel een plekje bij familie gereserveerd. M'n man heeft namelijk wat 'mieliepitten' zaaigoed uit Zuid-Afrika meegebracht!

  BeantwoordenVerwijderen