donderdag 4 april 2013

Biest!

Bij de buren is weer een kalf geboren, groot feest! 
De buurman kwam met de biest emmer langs, en schonk een grote bak helemaal vol.. Jammie!


Ik ben er niet mee opgevoed, maar mijn man kreeg het wel vaak toen hij nog thuis woonde.
Hij vind het echt heerlijk! (Ik ook hoor :-P)
Eerst maar een stapel pannenkoeken gebakken, gisteravond heb ik nog pap gemaakt.


Wordt je toch vrolijk van? Kreeg manlief voor z'n verjaardag van een paar vriendinnen van me :-D 



Ik gebruik voor pannenkoeken altijd het volgende recept: 

      500 ml melk (of in dit geval biest)
200 gram bloem ( of 100 bloem en 100 volkorenmeel)
4 gram zout
2 grote eieren ( of 3 kriel)

zonnebloemolie of boter
( bij deze pannenkoeken deed ik er ook een zakje vanillesuiker door)

Dik, maar glad beslag maken van het zout, bloem en de helft van het melk. Pas gaan verdunnen met de overige melk als het beslag goed glad is. Als alle melk er bij zit de eieren één voor één toevoegen.

Op een gemiddeld vuur een koekenpan voorverwarmen. Beetje boter of olie er in. Met een diepe (soep)lepel beslag inschenken. Pannekoek keren als de bovenkant droog is. Bakken tot beide kanten mooi goudbruin zijn.
Let erop dat het vuur niet te hard staat, anders worden ze zwart en vaak ook niet goed gaar. 

Lekker met stroop of kaneelsuiker!


Eet smakelijk! 
Groetjes, Marike



13 opmerkingen:

  1. Mmm, biest! Dat krijgen we hier vrijwel nooit, tja, dat heb je hé, als je niet op het platteland woon...
    Mooie fluitketel heb je trouwens, ik heb h'm in het zwart :-)

    Tineke

    P.s. ik ben bezig om recepten op m'n blog te zetten in een apart tabje, het brood recept komt daar binnenkort ook te staan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oo leuk dat je recepten online aan het zetten ben!Ik wacht je recept af, ben erg benieuwd!

      Verwijderen
  2. HEERLIJK biest!
    Wat lief van de boer om aan jullie te denken.
    Geniet ervan!

    En ik vind de rode spulletjes zo gezellig in je keuken staan.
    Een keuken naar mijn hart!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja lief hè! Ik hou erg veel van al die rode spulletjes, in m'n oude keukentje had ik een rood-wit geruit gordijntje onder de gootsteen hangen. Ik vind dat zo knus staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marike,

    Gezellige eieren leggen jullie kippen...;)
    Ik heb nog nooit biest gedronken...het ziet erui als slagroom!
    Mijn moeder vertelde er wel eens over...hoe haar moeder pannenkoeken van biest maakte en hoe lekker machtig die dingen waren.
    Ik ben benieuwd naar jullie kuikentjes....
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marike,

    Gezellige eieren leggen jullie kippen...;)
    Ik heb nog nooit biest gedronken...het ziet erui als slagroom!
    Mijn moeder vertelde er wel eens over...hoe haar moeder pannenkoeken van biest maakte en hoe lekker machtig die dingen waren.
    Ik ben benieuwd naar jullie kuikentjes....
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Reacties
    1. o echt! Het is de eerste melk wat een koe geeft na de geboorte van een kalf. Het is geler en veel machtiger als melk,veel vet en eiwitten. Meestal wordt er pap van gekookt, het wordt niet gebruikt als zijnde melk.

      Verwijderen
  7. Als kind ben ik eens op een boerderij op vakantie geweest. En daar mocht ik de boer helpen, met kalfjes leren te drinken. De moeder stond apart en de biest die ze gaf, kreeg ik in een emmer en moest 't kalfje leren drinken ;) super om toen te doen en stinken dat ik s avonds deed ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben heerlijke biest te koop! €2 per liter.
    06-21637714

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En is er een ultiem recept voor de pap van biest? Ook een emmertje gekregen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee voor pap niet, dat vind ik dus niet lekker, 1x gemaakt maar brrrr :-)

      Verwijderen
  10. Ik woon in de grote stad,maar ik heb een adres waar ik biest kan kopen voor €1,00 per driekwart liter.er zijn veel mensen die het niet kennen,maar ik vind het wel lekker.ik haal het regelmatig bij de boer,en dan word het pap of koek of pannenkoek 0f ik drink het met een beetje suiker,,lekker lekker.

    BeantwoordenVerwijderen