maandag 25 februari 2013

Terug

Weer veilig terug van vakantie!
 ( niet erg vanzelfsprekend gezien al de ongevallen en ambulances die we onderweg gezien hebben..)
We hebben heerlijk genoten van een week in de sneeuw met mijn ouders, broertjes,zusjes. 
Het was erg gezellig! Maar nu weer lekker thuis. Want zoals je eigen bedje ligt.... :-)

- - -











vrijdag 8 februari 2013

Stokbrood met kruidenboter

Ooit.. als we zelf nog eens een weiland(je) bij het huis hebben wil ik een koe. Zo'n lekkere, dikke, rustige, nieuwschierige koe.
(foto komt van google)

 Ééntje die bosbessenmelk geeft (haha!), net als de koe uit een kinderboekje wat ik vroeger had. Die koe gaf te weinig melk en dus gingen alle boerderijdieren bosbessen verzamelen en dat aan de koe geven, en uiteindelijk gaf de koe bosbessenmelk. Lekker flauw, maar ik vond het een prachtig verhaal! :-)

Maar  toen ik wat ouder werd, kwam ik er natuurlijk achter dat er veel meer gemaakt wordt van melk.
Onder andere (room) boter.
Eigenlijk is het gewoon alleen 'boter', want boter wordt altijd gemaakt van room.   
(dus tafel margarine is geen boter want het is niet gemaakt van room)

Niets zo lekker als echte boter op je brood!
 En als kruidenboter op stokbrood.

Één van de zoek termen waar ik de laatste tijd regelmatig naar gegoogled heb is zelf boter maken.
Na genoeg gelezen en gezien te hebben dacht ik dat het wel zou lukken. 
En dus pakte ik gisterenmiddag een paar pakjes slagroom en maakte zelf boter.

Dus: slagroom in de keukenmachine gedaan, keuken machine aan.. goed kijken en ondertussen nog wat foto's maken..

1.
2.
3.
4.
5.

Toen er grote vaste stukken boter ik kwamen (zie foto 4 hierboven), zeefde ik het door een theedoek heen. Ik ving de karnemelk op in een kan. Het smaakte niet zuur, maar dat kwam doordat de room 'vers' uit de koelkast kwam? Wat denken jullie?
Ik zelf denk dat wanneer je er zure karnemelk van wil krijgen, je de room eerst een dag of nacht op het aanrecht moet laten staan? (graag jullie reacties! ik probeer nu maar gewoon wat)

(Later toegevoegd:) Ik heb de boter gewassen, zodat alle zure melk er uit gaat, daardoor blijft het langer houdbaar en smaakt het ook niet zuur. Ik deed dat gewoon in de machine met de deeghaak er op. Steeds een scheut ijskoud water, poosje kneden, dan weer zeven, en dan weer ijskoud water etc. net zo lang tot het water helder bleef en 'schoon' was. Toen kneedde ik voor de zekerheid nog even met mijn handen, maar dat  was niet meer nodig, want het was 'schoon'.

Wat een klont boter heh! En zo was voor mijn gevoel het verschil tussen houdbare room en verse room ook maar eens gebleken, want van 400 ml houdbare en 250 ml verse room hield ik evenveel boter over..
Het kan aan het seizoen liggen zag ik ergens op een website via google, maar ik vond het verschil wel behoorlijk groot..

Intussen piepte de kookwekker, mn stokbrodendeeg kon 'doorgeslagen' worden.



Het deeg verdeelde ik in drie stukken en mocht onder de douchemuts even 15 minuten rusten.

In de tussentijd belande de bal boter weer in de mixer, nu vergezeld van een paar flinke eetlepels met gedroogde kruiden, wat zout en peper, en scheutje azijn en twee fijngemaakte knoflookteentjes.

Ik wist nog niet zo goed wat ik er mee zou doen, maar uiteindelijk bedacht ik dat het wel handig ( en leuk!) was om een stukje plasticfolie in een eierdopje te doen, deze vol te scheppen, het folie dicht te vouwen en dan in de vriezer te doen.





En aan het einde van mijn eigen eierdopjes bleef er nog een beetje over, dus pakte ik dik mooie eierdopje erbij van het servies wat ooit van mijn overgrootmoeder was.. Mooi heh!?


Alle dopjes in een ijsbak, en een vaatdoek ernaast zodat ze niet om zouden rollen.
Nadat ze een paar uur in de vriezer gestaan hadden, heb ik de kruidenboterbolletjes uit het dopje gehaald en samen in een diepvrieszak gedaan. Ideaal! :-)
(het lijkt me van de zomer ook leuk om te maken, met verse kruiden! of eigen gedroogde kruiden)


De stokbroden de oven in.. Bruinebonensoep die ik eerder op de dag al gemaakt had kon ook al zachtjes aan.. Kruidenboter uit de vriezer gehaald..



 En toen was het etenstijd! Lekker smikkelen van een zelfgebakken stokbrood, met zelfgemaakte kruidenboter er op, en dat dan weer gedoopt in zelfgemaakte soep. Gha! :-)
(ik voelde een lichte euforie haha! nu (bijna 24 uur later) nog ;-p )

Net nog even snel een foto geschoten van de was.. Zien jullie de donkere wolken...
Even afwachten wat het worden gaat....


Ik wens jullie allemaal een fijn weekend!
Liefs, Marike

NB: Eigenlijk willen we rauwe melk gaan gebruiken, als je dat een nachtje laat staan, drijft er de volgende ochtend een laag gelige room op. Dit schep je er af, en dat is gewoon (slag)room.
Alleen hebben we nu nog geen beschikking over rauwe melk.. Misschien toch de buurman maar eens lief aankijken.... ;-)

dinsdag 5 februari 2013

Kinderdijk en journalling

Op dinsdag heeft mijn man normaal school, maar vorige week heeft hij zijn blok-toets/examen gehad en dus was hij vanmiddag al vroeg thuis van zijn werk. 
Voor woensdagavond stond op de kalender: onze avond  , maar die hebben we een dagje naar voren geschoven omdat het zo mooi uit kwam vandaag!
Het was een middag met een gouden randje! 


Vanmiddag had ik al lasagne klaar gemaakt, zodat alleen de oven nog maar aangezet hoefde te worden.




 (En als je denkt, wat een mega pan vol voor twee personen: er is nog een grote schaal die klaar staat om de vriezer in de gaan :-) )

We wisten eigenlijk nog niet goed wat we zouden gaan doen, we hadden het al over het strand gehad vorige week, maar het weer was zo onstuimig en wisselvallig dat we het zonde vonden als we daar waren en het zou alleen maar regenen. 

We besloten in de buurt te blijven, en zijn daarom naar Kinderdijk geweest (10 min. binnendoor en dan de pond over, lekker dichtbij!). 
Het was heel fijn zo samen, we hebben lekker gewandeld (ook nog in de omgeving) en hebben heerlijk gesproken en gezwegen met elkaar :-) 
We vinden het allebei heerlijk om zo samen te zijn! Toen we verkering hadden gingen we regelmatig naar het strand o.i.d, maar het lijkt wel alsof het er niet meer van komt als je getrouwd bent.
We deden het toen ook vaak om lekker samen te kunnen zijn. 
Hier nog wat foto's van onze heerlijke middag! 





Het gemaal wat nu het water de Lek in pompt. 


Een tekening van de molens.


 De 19 molens van Kinderdijk    
Op handen en knieën zijn in 1366 en 1369 twee kanalen gegraven door de Alblasserwaard naar Kinderdijk om overtollig (regen) water in de rivier de Lek te lozen. Omdat de kanalen niet meer waren opgewassen tegen het stijgende water, werden 8 molens in 1738 en 8 molens in 1740 gebouwd om de achterliggende landen tegen overstroming te beschermen. Het werelderfgoedomein verkeert nog steeds in vrijwel oorspronkelijke staat. Moderne gemalen hebben inmiddels de taak van de molens overgenomen.
Maar liefst 19 windmolens in totaal staan hier nu dicht bij elkaar, als indrukwekkend symbool van de Hollandse strijd tegen het water. Unesco plaatste het molencomplex dan ook op de werelderfgoedlijst in 1997.

(dit stond op het bord wat hierboven ergens op een foto staat)






 De klok van de kerktoren blonk prachtig in de ondergaande zon...


En toen de zon bijna weg was, waren we alweer vlak bij de auto. Nog even snel een paar foto's gemaakt en toen naar huis. En wat is het dan heerlijk als je alleen de oven maar aan hoeft te zetten :-) 
We hebben genoten van het eten, van de gezelligheid, kaarsen aan, de gesprekken. 

Na het eten hebben we nog even ieder wat voor zichzelf gedaan.
Ik ben pas begonnen met mijn jaarjournaal, zie voor meer informatie hier.
Omdat ik niet gelijk 1 januari begonnen ben, had ik nog wat in te halen ( al hoewel mn hoofd al wel vol met ideeën zit/zat). Het is een heerlijk werk om te doen. Hier een paar foto's van het begin.



Elke ochtend komt er een zwaan in z'n eentje langs gedobberd.. Eigenlijk elke morgen zie ik 'm langs komen, het lijkt wel een soort inspectie rondje. Ik vind het zulke mooie beesten, dat ik voor een zwaan heb gekozen voor het voorblad. 


( een poes tekenen is toch nog best wat lastiger als dat ik dacht...:p )



Wat de toekomst brengen moge.. Mij geleidt des Heren hand..

Ik heb het hele lied uit geschreven. ( Mijn man voelde trouwens even om te kijken of de 'rol' papier er niet op geplakt was ipv getekend... :-)   hihi!)




 Een inspirerende tekst.
Hebben jullie het boek 'De Schuilplaats' van Corrie ten Boom weleens gelezen? 
Een aanrader!

Liefs, Marike



woensdag 30 januari 2013

De vrouw in het huisgezin

Onlangs kocht ik een oud boekje bij een kringloop. 
"De vrouw in het huisgezin, een boek voor vrouwen en meisjes"
(geschreven en gedrukt rond 1900)
De titel sprak me erg aan, en na even door het boek gebladerd te hebben was ik verkocht :-)
Die ging dus mee naar huis!




Het is een heel praktisch boek. Het begint met het uitzoeken en inrichten van een huis. 
En daarna komen alle huishoudelijke dingen aan bod, van het onderhouden en aansturen van dienstmeiden en dienstknechten, tot het ontvangen van visite. Van het bewaren en inmaken van groenten en fruit, tot middeltjes die tegen bepaalde ziekten of aandoeningen helpen.




Het is een heerlijk boek om door te lezen. Niet alleen om dat je er ook veel van leert, maar ook omdat je in gedachten terug gaat naar die tijd, en je tijdens je werk soms hele dagdromen heb :-).
Niet dat toen alles beter was of zou zijn, maar omdat het zo ANDERS was! 
Stel je voor dat je in die tijd leefde, dan................. :-)




In het boek staat een gedicht, elke maand een versje. 




De bezigheden der huisvrouw voor elke maand

---

JANUARI

Met Nieuwjaar moet gij niet verzuimen,
De rekeningen na te zien
En alle schulden op te ruimen,
Die U veel last en zorgen biên.
Want schulden geven grooten druk
Ze niet te hebben is geluk

FEBRUARI

Hebt gij, wat licht'lijk kan gebeuren,
Van slacht voldoende niet in huis,
Och, huisvrouw, wil daarom niet treuren,
Ham, spek, worst, nagelhout en muis,
Haal, nu 't nog tijd is, alles binnen
Wat gij van voorraad kunt verzinnen.

MAART

De Maartsche zon is lentebode,
Zij bleekt de wasch, als sneeuw zoo wit,
Het zomergoed is ras van noode;
Maak dat U alles makk'lijk zit.
Zie elk stuk zeer zorgvuldig na,
Geen enkel torntje U ontga. 

APRIL

Ziet gij het eerste groen ontspruiten
Neem dan uw dubb'le vensters weg,
Jaag alle vuil en stof naar buiten,
Geen zeep of water U ontzeg!
Laat frissche lucht uw huis doorstroomen,
Dit zal U al ten goede komen.

MEI

Nu kunt gij 't winterpakje bergen,
Bestrooid met kamfer tegen mot,
Die, na 't vertrek der "strenge heeren", 
Op bont en laken is verzot.
Klop duchtig stoel en canapé,
Grodijnen en tapijten meê.

JUNI

Wenscht gij dat lekk're, malsche groenten
Des winters prijken op uw disch
't Is nu de tijd om in te maken
De erwtjes zijn nu jong en grisch.
Ook wortels, zuring, postelein
Zijn ingemaakt bizonder fijn.

JULI

In deze maand kan men genieten
De zomer spreidt haar pracht ten toon;
Nu volop keus van jonge groenten,
Van fruit en bloemen wonderschoon! 
. . . . . . Klop nog eens flink uw veêren bed; 
Als gij 't hebt in de zon gezet.

AUGUSTUS

Een goede huisvrouw mag niet rusten;
Nu zijn de fijnste groenten daar,
Van marmeladen en geleïen,
Een groote lekkernij, voorwaar;
Likeuren maakt zij, vruchtenwijn,
't Kan vaak voor zieken dienstig zijn.

SEPTEMBER

Nu is alweer de tijd gekomen
Om winterboter op te doen,
En eieren ook, een grooten voorraad,
Want 's winters is 't niet om te doen;
Dan zijn zij duur, zooals wij weten,
En vaak onmisbaar in het eten. 

OCTOBER

Winterperen, kool en appels,
Boter, vleesch, ja wat niet al,
Komt er nu in onzen kelder,
Dat ons lekker smaken zal.
Dit is hier 's lands wijz', 's lands eer,
Inkoop doet men nu niet meer.

NOVEMBER

Wanneer de najaarsstormen woeden, 
Dan heeft de kuiper afgedaan;
De kachels staan gereed tot stoken
Brandstof is ruimschoots opgedaan,
Wij zitten vroolijk bij den haard,
En zien den Sint reeds op zijn paard.

DECEMBER

De korte, donkre winterdagen
Zij vallen ons niet al te lang;
Sint Nik'laas deelde mild zijn gaven,
Voor Kerstmis is men aan den gang.
Tevreden sluiten wij het jaar 
Wij hadden 't allen goed voorwaar.

---




 ---


Ik hoop dat jullie er net zo van genoten hebben als ik! 
Groetjes, Marike