vrijdag 8 februari 2013

Stokbrood met kruidenboter

Ooit.. als we zelf nog eens een weiland(je) bij het huis hebben wil ik een koe. Zo'n lekkere, dikke, rustige, nieuwschierige koe.
(foto komt van google)

 Ééntje die bosbessenmelk geeft (haha!), net als de koe uit een kinderboekje wat ik vroeger had. Die koe gaf te weinig melk en dus gingen alle boerderijdieren bosbessen verzamelen en dat aan de koe geven, en uiteindelijk gaf de koe bosbessenmelk. Lekker flauw, maar ik vond het een prachtig verhaal! :-)

Maar  toen ik wat ouder werd, kwam ik er natuurlijk achter dat er veel meer gemaakt wordt van melk.
Onder andere (room) boter.
Eigenlijk is het gewoon alleen 'boter', want boter wordt altijd gemaakt van room.   
(dus tafel margarine is geen boter want het is niet gemaakt van room)

Niets zo lekker als echte boter op je brood!
 En als kruidenboter op stokbrood.

Één van de zoek termen waar ik de laatste tijd regelmatig naar gegoogled heb is zelf boter maken.
Na genoeg gelezen en gezien te hebben dacht ik dat het wel zou lukken. 
En dus pakte ik gisterenmiddag een paar pakjes slagroom en maakte zelf boter.

Dus: slagroom in de keukenmachine gedaan, keuken machine aan.. goed kijken en ondertussen nog wat foto's maken..

1.
2.
3.
4.
5.

Toen er grote vaste stukken boter ik kwamen (zie foto 4 hierboven), zeefde ik het door een theedoek heen. Ik ving de karnemelk op in een kan. Het smaakte niet zuur, maar dat kwam doordat de room 'vers' uit de koelkast kwam? Wat denken jullie?
Ik zelf denk dat wanneer je er zure karnemelk van wil krijgen, je de room eerst een dag of nacht op het aanrecht moet laten staan? (graag jullie reacties! ik probeer nu maar gewoon wat)

(Later toegevoegd:) Ik heb de boter gewassen, zodat alle zure melk er uit gaat, daardoor blijft het langer houdbaar en smaakt het ook niet zuur. Ik deed dat gewoon in de machine met de deeghaak er op. Steeds een scheut ijskoud water, poosje kneden, dan weer zeven, en dan weer ijskoud water etc. net zo lang tot het water helder bleef en 'schoon' was. Toen kneedde ik voor de zekerheid nog even met mijn handen, maar dat  was niet meer nodig, want het was 'schoon'.

Wat een klont boter heh! En zo was voor mijn gevoel het verschil tussen houdbare room en verse room ook maar eens gebleken, want van 400 ml houdbare en 250 ml verse room hield ik evenveel boter over..
Het kan aan het seizoen liggen zag ik ergens op een website via google, maar ik vond het verschil wel behoorlijk groot..

Intussen piepte de kookwekker, mn stokbrodendeeg kon 'doorgeslagen' worden.



Het deeg verdeelde ik in drie stukken en mocht onder de douchemuts even 15 minuten rusten.

In de tussentijd belande de bal boter weer in de mixer, nu vergezeld van een paar flinke eetlepels met gedroogde kruiden, wat zout en peper, en scheutje azijn en twee fijngemaakte knoflookteentjes.

Ik wist nog niet zo goed wat ik er mee zou doen, maar uiteindelijk bedacht ik dat het wel handig ( en leuk!) was om een stukje plasticfolie in een eierdopje te doen, deze vol te scheppen, het folie dicht te vouwen en dan in de vriezer te doen.





En aan het einde van mijn eigen eierdopjes bleef er nog een beetje over, dus pakte ik dik mooie eierdopje erbij van het servies wat ooit van mijn overgrootmoeder was.. Mooi heh!?


Alle dopjes in een ijsbak, en een vaatdoek ernaast zodat ze niet om zouden rollen.
Nadat ze een paar uur in de vriezer gestaan hadden, heb ik de kruidenboterbolletjes uit het dopje gehaald en samen in een diepvrieszak gedaan. Ideaal! :-)
(het lijkt me van de zomer ook leuk om te maken, met verse kruiden! of eigen gedroogde kruiden)


De stokbroden de oven in.. Bruinebonensoep die ik eerder op de dag al gemaakt had kon ook al zachtjes aan.. Kruidenboter uit de vriezer gehaald..



 En toen was het etenstijd! Lekker smikkelen van een zelfgebakken stokbrood, met zelfgemaakte kruidenboter er op, en dat dan weer gedoopt in zelfgemaakte soep. Gha! :-)
(ik voelde een lichte euforie haha! nu (bijna 24 uur later) nog ;-p )

Net nog even snel een foto geschoten van de was.. Zien jullie de donkere wolken...
Even afwachten wat het worden gaat....


Ik wens jullie allemaal een fijn weekend!
Liefs, Marike

NB: Eigenlijk willen we rauwe melk gaan gebruiken, als je dat een nachtje laat staan, drijft er de volgende ochtend een laag gelige room op. Dit schep je er af, en dat is gewoon (slag)room.
Alleen hebben we nu nog geen beschikking over rauwe melk.. Misschien toch de buurman maar eens lief aankijken.... ;-)

20 opmerkingen:

  1. Vroeger ;) ja, wij zijn al heul oud ey! Maakte mijn moeder het, en idd van rauwe melk en volgens mij hield je dan wel karnemelk over. Kan je mijn mams best voor bellen.
    Enne, hier is woensdag op de 1e (onweer, moet zeggen 2e, hadden voor het koken al geproefd) snee van JOUW krentenbrood ook roomboter gegaan. Hmm, smaakte naar meer volgens ons..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh leuk en ook mooie foto's, kan me voorstellen dat t een fijn gevoel geeft :-)
    Ik meen me te herinneren dat de boter ook nog "gekneed" werd in een bak ijswater, ter bevordering van de houdbaarheid.( als het water niet meer troebel werd was het goed)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmmm, ben ik dat vergeten er tussen te zetten :-) K zal het nog even wijzigen, bedankt voor de reactie want ik had het inderdaad 'gewassen'! (gewoon in de mixer met kneedhaak-> koud water erbij, weer zeven, weer koud water etc. Inderdaad net zolang tot het water school/helder was. En toen voor de zekerheid nog even met de hand, maar dat was niet nodig.)
      Groetjes,Marike

      Verwijderen
  3. Wij gingen vroeger wel eens emmer melk halen bij een boer. Volgens mij heette die boer klein Teusje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Marike,

    Wat is dit leuk zeg!
    Ik zit op het puntje van mijn stoel...
    Hi Hi...
    maar sorry ik kan je hierin geen advies geven.
    Daar heb je mij zojuist van voorzien :-)
    echt heel leuk en interessant om zoiets helemaal uit te pluizen.

    En ik snap dat...
    er is niets leukers dan ZELFGEMAAKT!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuke post weer! Ik moet elke keer weer glimlachen om de douchemuts;) Ik heb het zelfde gevoel als ik iets helemaal zelfgemaakt heb. Dus ik snap de euforie, niet één maar drie dingen zelfgemaakt!! Waarschijnlijk krijg je daar heel veel energie van!?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een heerlijk bericht.
    Wij gebruiken altijd rauwe melk van onze eigen koeien, en met jou duidelijke beschrijving erbij moet ik het ook maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hee! Oo wat leuk! Laat het het nog weten als het gelukt is? Want ik wil het zelf ook gaan proberen als ik rauwe melk heb. Groetjes,Marike

      Verwijderen
  7. Leuk!! Wij maken wel eens zelf een roomkaasje (pak karnemelk met pak gewone melk aan de kook brengen, beetje citoensap erbij dan gaat het al stremmen) maar boter staat nog steeds op mijn wensenlijstje... Nadeel is dat ik hier geen boer in de buurt weet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hm dat klinkt ook wel erg lekker! Is het dan gewoon van die roomkaas zoals je verse roomkaas koop in de winkel? Dat is een goeie tip zeg! Gaan we zeker een keer proberen. Laat het het dan uitlekken in een theedoek? Of wring je het uit? Groetjes, Marike

      Verwijderen
    2. laat het het moet zijn: laat je het ;-)

      Verwijderen
  8. Ik kan niet wachten tot jullie gezellige koe verschijnt!
    Elke dag verse melk...
    Gezellig blog weer, met prachtige foto's.(vooral die van de waslijn)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een leuk blogje :) wij hebben hier een boekje over een citroenlimonadekoe, die bosbessenmelkvariant ken ik niet ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Marike,
    Ik reageer maar even op jouw blog want ik weet niet of je mijn blog er nog op zult nalezen.
    De tomaten gaan gedeeltelijk de tuin in (dit jaar proberen we dat voor het eerst) en een deel zetten we in de kas (kleintje van 2 bij 2, maar afdoende)
    Dit jaar houd ik de planten binnen tot april, daarna gaat alles tijdelijk de kas in en half mei gaat de helft eruit, naar de moestuin.
    Vandaag ga ik me bezig houden met het bakken van witte bolletjes...ben benieuwd!
    Fijne zondag morgen, groetjes voor jullie samen!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een leuke post. Zelf boter maken, nooit aan gedacht. Ik haal geregeld verse melk en boter hier net om de hoek bij een boer. Nu ga ik een verse room meebrengen en het zelf proberen. Prachtige foto van je waslijn trouwens. En ik hoop dat die koe er gauw komt voor jou :)
    Groetjes,
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als je boter maakt heb je inderdaad te maken met het seizoen, in de winter is de boter harder dan in de zomer ( of misschien toch andersom) dit heeft invloed op de hoeveelheden en kwaliteit. Maar zo'n groot verschil hoort het niet te zijn.
    (Werk in de zuivelindustrie )

    Vreemd maar vind wel super leuk dat je het zelf maakt !

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk blog heb je. Net gevonden. Ga dit dus wel even volgen.Kan me zelf wel een klets om de oren geven .Had nog wat room,maar nooit aan gedacht om boter van te maken.Dacht doe maar weg.Niet meer dus.
    Je stokbroden zien er perfect uit zeg. Bak altijd zelf brood,maar wat voor recept heb je voor stokbrood?
    Wil je het delen?
    We moeten hier nog zuiniger gaan leven door omstandigheden,dus maar meer zelf maken.\
    Groet,
    WIlma




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wilma, leuk dat je reageer! Heh wat naar, dat je zuiniger moet gaan leven. Natuurlijk wil ik het recept delen, ik haal bijna al mijn brood recepten van het blog van Levine. De link naar het recept van stokbrood is: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/07/recept-stokbrood.html
      Veel succes met het bakken en met alles! Groetjes, Marike

      Verwijderen
    2. O.Thanks a lot! I've copied it already!!
      Bye now.
      Wilma

      Verwijderen