maandag 28 juli 2014

Vakantie Scandinavië deel 9

De vakantie zit er alweer bijna op.. Het laatste weekend komt eraan.
Dit keer ons weekend op punt 
Q
van de route.


Na een mooie rit komen we aan bij de Atlantische weg. Kijk hier voor meer informatie over de weg. 
Even om te laten zien hoe hoog deze brug is! 


En weer een mooie picknickplek.. :-) Lekker hamburgers gebakken. Vlees is erg duur, dus dan maar diepvriesburgers. ;-) 


Uitzicht..


We hadden uitzonderlijk mooi weer, want zaterdag zijn we weer deze kant uit gereden, maar zaten toen in de mist.. Het was wel frisjes, er waaide een stevige bries vanaf zee.


:-)


Hallo..


Prachtig toch, zulke weilanden? Bijna alle weilanden waar de dieren grazen zien er zo uit.. 
Gezellig uit, mag in NL ook wel wat mij betreft :-) 


Staafkerk van Svernes. Deze kerk werd gebouwd rond 1300, maar is al vele malen gerenoveerd. De nieuwe kerk werd eind 1893 gebouwd. 
De nieuwe kerk. 


We vertrekken na een mooie rondrit en wandeling door de omgeving naar de 'camping'. Ik had van tevoren al gezocht naar kleine campings, boerencampings. En dat was dit hoor! Deze boerenfamilie bied plaats voor 3 à 4 tenten. En wij waren de enige. We mochten zelf uitzoeken waar we stonden in hun tuin en we konden gebruik maken van de gastenbadkamer in één van de woningen op het erf. 
De familie woont daar namelijk met 4 generaties! Een boeren echtpaar (60ers), de moeder en schoonmoeder van de boer, en de dochter + man en twee kleinkinderen van het boerenechtpaar. 

Na een bakkie was het tijd om in de stal te gaan kijken. We hadden al vele malen silo's gezien aan de buitenkant van stallen, maar nu eindelijk kwamen we erachter waar deze voor waren.. Dat is namelijk de 'kuil'! Wel wordt het kuilen anders gedaan als bij ons, want het gras wordt dezelfde dag nog als dat het gemaaid is naar binnen gereden en in deze silo's gestort. 
Ik moet eerlijk zeggen dit gras ook lekkerder ruikt als wat ik gewend ben. Waardoor het komt?! Geen idee.  En dat terwijl de kuil toch al zowat een jaar oud was, en bijna leeg.  Voorheen had men zo'n 12 koeien, nu is zo'n 20 koeien heel normaal. Wij kunnen ons dat bijna niet voorstellen, met al die grote bedrijven in NL. Het punt is alleen dat hun te ver moeten rijden voor gras voor de kuil. Dat komt door de vele bergen. 
Volgens de boer was dat echt een serieus probleem voor de grote boerderijen (40-60) in Noorwegen. 
In Zweden heb je veel minder bergen, daar waren vaak ook grotere boerderijen. Een Jersey.. Zo'n lief beest :-)


De stal. 


Het fantastische uitzicht wat we daar hadden.. Ooh wat hebben we hier genoten! 
Zondag's werden we door de familie uitgenodigd om bij hun te komen BBQ-en. Daar zeiden we natuurlijk geen NEE tegen! 
Wat een lieve, hartelijke en gastvrije mensen! We hebben heerlijk gegeten van de zalm met citroensaus, salade's, gepofte aardappels, en vooral niet te vergeten.. de toetjes.. Want ze eten minstens net zoveel van het dessert als van de hoofdmaaltijd. Wafels met bruine kaas (weikaas die er karamelachtig uitziet en ook zoet smaakt), creme fraîche of jam. Één van de oma's was ineens verdwenen, en iedereen die dacht dat ze een slaapje ging doen was verbaasd toen ze terug kwam met een heerlijke cake. 'Typisch oma' zeiden ze. Wij herkenden het.. :-) 
Ook was er veel fruit, choco-kokos balletjes, etc etc. 
Tijdens de BBQ hebben we natuurlijk veel gepraat met de familie. Twee andere kinderen van het boerenechtpaar waren ook van de partij, en die twee waren van ongeveer onze leeftijd. 
Zo leuk om op die manier het land te leren kennen! 

Nadat we compleet verzadigd waren (want we moesten alles proeven van ze) gingen we nog een mooie wandeling maken. Wat een heerlijk weekend. Die dagen vergeten we nooit meer!


Nog wat foto's van de boerderij..
En ja.. op maandagochtend moest er toch afscheid genomen worden van deze lieve mensen!! Wellicht tot ziens.. Wie weet.. ;-)

Volgende keer het laatste deel van de vakantie..

Liefs, Marike

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen weer. Hoe deden jullie dat met de taal?
  Engels praten?

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita, Ja inderdaad Engels praten! De Noren kunnen allemaal erg goed engels praten! :-) Wij zaten af en toe echt te hakkelen, vergeleken bij hun!
   Groetjes Marike

   Verwijderen
 2. Dat zijn inderdaad aparte kuilen en ook zo vers erin... het schimmelde dan toch niet anders zouden ze het ook niet zo doen.
  Zal het straks aan mijn Farmer laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, wij waren er verbaasd over dat het niet schimmelde! Wellicht omdat het daar een stuk frisser is als in NL, alhoewel het in de zomer ook ruim 25 graden kon worden.

   Verwijderen
 3. Super weer zeg!
  Gaaf dat je zo dan contact kan hebben met de mensen van daar ;)
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk om zo mee te kunnen reizen met jouw foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om te lezen allemaal~! Heerlijk :) Nog fijne dagen gewenst daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super mooi om digitaal mee te reizen! Ik heb alle blogs van je reis gelezen, echt heel mooi. En contact met de mensen zelf is natuurlijk een van de dingen die je het langst bij blijft, en de geur, het eten... mooi hoe je het beschrijft. Groetjes, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen