maandag 2 december 2013

Maandag-Wasdag

Maandag is mijn wasdag. En dat werkt heerlijk! 
Op zaterdagavond laad ik de machine vaak alvast voor de 1e keer vol. Ik doe het wasmiddel etc. in de wasmachine, stel de tijdklok in en zondag op maandagnacht begint de eerste was te draaien. Deze hang ik dan op voor ik naar m'n eerste cliënt ga. Snel rits ik ook de lakens nog van het bed en stop ze in de machine, zodat deze schoon zijn als ik terug kom. Ik probeer zo veel mogelijk op 1 dag weer in de kast te hebben, dat betekend wel dat er soms een wasrek voor de kachel staat :-) Maar ach, da's ook wel weer knus! 
Maar vandaag schijnt de zon, en hangen de lakens lekker buiten! 


En er is natuurlijk niets zo leuk dan heeeeeel hard tussen en onder de lakens door te hollen..... :-) haha!

Het wassen gebeurt grotendeels met zelfgemaakt wasmiddel. Vorig jaar maakte ik een paar flessen met wasmiddel van gelijke delen sunlightzeep en soda voor de witte was. Toch was ik er niet helemaal tevreden over, en dus heb ik iets anders geprobeerd. 
Bij de Dille en Kamille kocht ik ooit eens een schattig citroenzeepje. Deze gebruik ik om vieze (vet)vlekken mee in te zepen voor de was in de machine gaat. Dat werkt erg goed, en dus besloot ik om 1 fles wasmiddel ermee te maken. Zonder soda. En dat werkt briljant! Bij de witte en de handdoeken-was doe ik een flinke schep soda erbij. Resultaat: een mooie schone was! De was ruikt ook fris.


Vooral bij de handdoeken werkte het vorige wasmiddel niet goed genoeg. Regelmatig zaten er nog 'vieze' grijzige vegen in, en ze werden grauw. Maar nu niet. 
Ik gebruik de citroenzeep-wasmiddel niet voor de donkere was, omdat citroen een licht blekend effect heeft. Voor de donkere was gebruik ik wasmiddel van zelfgemaakte zeep of Marseille of Aleppo zeep. Werkt ook prima. 
Ik gebruik ook weleens het ecologische wasmiddel van de J.umbo. Hoe ecologisch dat uiteindelijk is weet ik niet hoor, maar er staat nog een halve fles en die ben ik langzamerhand aan het opmaken. 


Recept:
80 gram geraspte zeep
5 liter water
Lege wasmiddelflessen of glazen beugelflessen


Kook 1 liter water in een schone pan. Los hier de 80 gram geraspte zeep al roerend in op. Draai het vuur uit en voeg nog 4 liter kokend water toe. Roer het mengsel goed door.
Giet het wasmiddel in de flessen met behulp van een trechter. Ik doe de doppen er gelijk op, en af en toe open ik de flessen even. Ik heb het idee dat het wasmiddel vloeibaarder blijft als je de dop er gelijk op doen, misschien doordat er dan minder water verdampt. Ik weet het niet! Je kan ook de doppen er nog even af laten tot het wasmiddel een flink eind afgekoeld is. 
Dop er op en klaar ben je! 
NB: Als je plastic flessen gebruikt is het aan te raden om het wasmiddel eerst wat af te laten koelen voordat je het in de flessen giet, zodat je flessen niet kunnen smelten door de warmte. 


Gebruik
Ik gebruik een vol wasbolletje met wasmiddel voor een volle trommel met was. Bij de witte was of handdoeken gebruik ik ca. 1/3 tot 1/2 wasbol met soda erbij. 

Kosten
Één zeepje van 100 gram kost €1,95. Dus 80 gram kost € 1,56. Hiervan kan 5 liter wasmiddel gemaakt worden. 
In een vol wasbolletje gaat 75 ml. 
5 liter / 75 ml = 66 wasbeurten. (afgerond naar beneden)
€1,56 / 66 wasbeurten = € 0,024 per wasbeurt. (afgerond naar boven)

Nu de soda nog. Sodat kost €0,79 cent per kilo bij de J.umbo.
Ik gebruik maximaal een 1/2 wasbol bij de was, dus daar ga ik van uit.
Een 1/2 wasbol met soda weegt 25 gram.
1 kilo / 25 gram = 40 wasbeurten
€0,79 / 40 wasbeurten = € 0,02 per wasbeurt(afgerond naar boven. 

Dat betekend dus dat een witte was met soda mij ongeveer 4,4 cent kost! 
Ecologisch wasmiddel van de J.umbo komt neer op €0,19 cent per wasbeurt, dus dat levert een besparing op van 14,5 cent per wasbeurt! Dat scheelt behoorlijk, vooral als je het op jaarbasis gaat bekijken. En bij de soda-loze was is dat verschil natuurlijk nog veel groter. 

De kosten voor het donkere wasmiddel weet ik niet, ik weet niet precies wat die zeep me gekost heeft. 

Weken
Soda gebruik ik ook om was met vieze vlekken (zoals vaatdoekjes, grauw geworden shirts en ondergoed) voor te weken. Even een nacht in een emmetje met  koud water en een schep soda, volgende dag in de wasmachine en ze zijn weer stralend schoon!


 Wasverzachter
Als wasverzachter gebruik ik een scheut azijn. Wees niet bang voor een zuur luchtje: je ruikt er niks van. 

Strijk
En uiteindelijk volgt de strijk. Niets zo lekker als een schone en gestreken sloop om je kussen, vind ik.
Ik gebruik mijn zelfgemaakte strijkwater hiervoor. Het recept daarvoor komt van het blog van Annemieke, klik HIER voor de link.  

En nu ga ik aan de slag met de andere WAS! Daar lezen jullie later meer over! :-)Groetjes, Marike

16 opmerkingen:

 1. Zo doen wij 't hier inderdaad ook! Zelf wasmiddel maken, alleen is bij ons zaterdag wasdag... En vaak ook zoveel mogelijk 's avonds weer in de last. Maar nu de kids steeds groter worden is dat toch lastiger ;) krijg flink meer was. Wij wassen daarom ook op zaterdag dan zitten we int daltarief van Eneco
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse, Soms was ik bijvoorbeeld de handdoeken 's nachts, dan zitten we ook in het goedkope tarief. Maar om elke nacht een wasje te draaien vind ik ook niet nodig, en dan sta ik elke dag voor werktijd was op te hangen ( daar heb ik ook geen zin in :p). Dan maar op het dagtarief. Op zaterdag was ik ook weleens, alhoewel ik het toch het liefste allemaal op één dag heb. Dan ben je er gelijk maar weer vanaf voor een week :-)
   Groetjes, Marike

   Verwijderen
 2. Leuk, die wasverhalen. Ik doe het te hooi en te gras nu we met z'n tweeën zijn. Maar van jullie kan ik wat leren. Gr. Henny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deed ik het eerste half jaar na mijn trouwen ook, maar ik had het idee dat ik de hele week met de was bezig was, en als ik in het weekend een bepaald kledingstuk aan wilde, zat dat meestal in de was. Ik heb nu veel meer overzicht.
   Welkom op mijn blog!
   Groetjes, Marike

   Verwijderen
 3. Wat interessant, voor mij is het zondag en maandag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is het meestal zondag op maandag nacht, dinsdag op woensdagnacht, donderdag op vrijdagnacht en zaterdag in de de loop van de dag, en dan zo nu en dan nog een extra wasje tussendoor :-) 'k Moet wel om de dag wassen want anders krijg ik het niet droog (we hebben geen droger) en zo nu en dan iets over de verwarming hangen. Vooral in het voor- en najaar als je de verwarming weinig gebruik terwijl het regenachtig weer is wil het nog wel eens passen en meten zijn... Zelfgemaakte wasmiddel ben ik tot nog toe niet toe gekomen. Toch koop ik ook weinig wasmiddel. Meestal is het wel ergens gratis bij aankoop van bijv. 2 actieproducten of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben wel een droger maar ik probeer 'm zo min mogelijk te gebruiken. Wel doe ik de (donkere) was meestal even een kwartier in de droger, zodat het lekker warm is. Ik klop het dan goed uit, hang het op en de volgende dag kunnen shirtjes enz zonder te strijken de kast in. Ik heb boven wel een grote waslijn, maar zet toch vaak het rek voor de kachel. Dan is het lekker snel droog :-)
   Ik herken het wel hoor, ons vorige huis was ook nog eens erg vochtig, enkel glas,oud, enz.. Als de was dan na 36 uur droog was boven, had ik echt geluk..
   Die acties mis ik volgens mij :-)
   Groetjes, Marike

   Verwijderen
 5. Ik hou van je wasverhalen. En de foto's natuurlijk. Wat is tie lief om te zien, jullie hondje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk verhaal :-)
  En zo leerzaam voor mij!
  Vooral de tip van het gebruiken van dergelijke zeep die jij hebt gekocht bij Dille & Kamille is een hele goede tip.
  DANKJEWEL!

  O dat deugnietje van een hondje :-)
  Die is natuurlijk in staat om met een modderige staart door die smetteloos witte wapperende lakens te rennen.
  Hi Hi...
  ik zie het voor mij!
  Wat een snoezig hondje is het toch :-)

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En reken maar dat ze dat wilde doen.... Gelukkig liggen ze nu veilig en SCHOON weer op bed :-) haha!

   Verwijderen
 7. ik vind het een heel gedoe zeg om dat zelf te maken,het is hier ook zo weer op,en ik was eigenlijk de hele week wel door,ik denk zo,n 2 dagen niet verder de hele week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yvonne, Je kan het wasmiddel natuurlijk ook in een grote emmer of bak bewaren, zeker als het toch snel weer op is! Dan kun je misschien zelfs met een grote lepel het wasmiddel gelijk op de was scheppen. Groetjes, Marike

   Verwijderen
 8. Maakte hier ook wel zelf wasmiddel,totdat er iets in de aanbieding was en het ander op en ja dan ga je weer zo verder. Het probleem hier is dat we een waterwel hebben en een oude waterlijn. Hier moeten weer chloortabletten in. Het is een huurhuis en soms zeg ik al eens: Ik ga al verhuizen voor de was. SOmsniet goed schoon door het water.
  Maar ga toch maar weer eens zelf zeep maken.
  Hier was ik ook op maandag en andere dagen ivm flinker gezin.
  Hier geen goedkope nachtstroom.
  Groet, WIlma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tip van die zeep, dat ga ik zeker ook eens proberen en vergelijken! Volgende keer als ik in Rotterdam ben maar naar de Dille en Kamille. Ik heb ook wel last van grauwe was en weet niet precies waardoor dat komt. Het kan ook met onze wasmachine te maken hebben of met dat ik er teveel indoe (er blijft dan een filmlaagje zeep over op je kleding) of dat ik de kleuren soms niet goed scheid. Maar misschien dus ook wel de soort zeep, dus dat zullen we zien! Bedankt voor je link :-) En wat een heerlijk hondje!!
  Groetjes,

  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen