woensdag 18 december 2013

Kamillezalf

Nieuwsgierig wat ik met de bijenwas zou gaan doen? De titel van deze post heeft het inmiddels al verraden.
We hadden afgelopen zomer veel kamille in onze tuin, en dus maakte ik een potje met kamille olie.
De inspiratie en recepten komen van het blog De gulle aarde.
Ik bestelde mijn ingrediënten hier, maar je kunt het ook hier bestellen.
Voor de zalfpotjes ben ik bij de apotheek langs geweest, je kunt ook lege zalf of crème potten sparen.


Kamille olie maken
Op een droge, zonnige dag heb ik halverwege de middag de bloempjes geplukt. De bloempjes waren goed droog, en stonden mooi open. Ik heb de bloempjes in een glazen potje gestopt, en toen deze vol zat met bloempjes heb ik ze overgoten met zonnebloemolie. Zorg dat alle bloempjes onder de olie zitten. 
Je kunt hier ook bijv. olijfolie voor gebruiken, maar zonnebloemolie heeft een wat neutralere geur dus vandaar mijn keuze. 
Deksel erop, en op de vensterbank gezet(zon). Ik heb het ongeveer 4 weken (in de zon) laten staan, en af en toe even omgeschud (rustig). 
Na de 4 weken heb ik het gezeefd door een stuk kaasdoek en in een donker potje weg gezet in de kast.
De bloemen niet te hard uitknijpen bij het zeven, zodat er geen rommel in de olie geperst wordt.
Je kunt deze methode ook gebruiken bij andere bloemen of kruiden. Op deze site vind je nog wat leuke tips voor andere zalven.
Je kunt het ook met kokosolie maken, maar dan zul je het voor een lange tijd moeten trekken op een klein pitje omdat het smeltpunt van kokosolie pas rond de 25 graden ligt. Na een poosje geprutteld te hebben, laat je het stollen. Volgende dag weer even verwarmen, en zo nodig weer laten stollen. Je kunt dit herhalen tot je tevreden bent, en dan zeven.

Berkenblad in kokosolie

Kamille tinctuur maken
Je kunt ook een kamille tinctuur maken. Hiervoor doe je de bloempjes weer in een pot, en overgiet je het met een alcohol met een hoog percentage, bijvoorbeeld jenever.
Dit hoeft niet in de vensterbank te staan, maar moet wel elke dag even goed omgeschud worden.
Na een paar weken zeven, net als bij de kamille olie. Hier mag je de bloemen wel flink uitknijpen bij het zeven. 

Kamillezalf maken
En nu was er eindelijk tijd ( en noodzaak) om er zalf van te maken! De zalf werkt fantastisch bij droge handen, vooral ook door de toevoeging van wolvet. En ja, droge handen krijg je wel als je in de (thuis)zorg werkt!


Ingrediënten:
100 gram wolvet
10-15 gram bijenwas
200 ml van je zelfgemaakte olie.
(Als je zalf zonder wolvet wil maken, gebruik dan ongeveer 20-25 gram bijenwas op 200 ml olie)


Smelt het wolvet au bain marie in een pannetje of schaaltje en voeg hieraan de bijenwas toe. Verwarm de zelfgemaakte olie in een ander schaaltje. Als de bijenwas helemaal opgelost is in het wolvet kun je de olie bij het wolvet schenken. Even goed roeren zodat alles goed vermengd is met elkaar.
Je kunt testen of de zalf dik genoeg is door een druppel op een schoteltje te laten vallen. Als het koud en gestold is, kun je zien of het zo goed is.
Als de zalf goed is, kun je het (nog heet) in schone potjes schenken.
Je kunt er ook voor kiezen om wat etherische olie of zelfgemaakte tinctuur toe te voegen. Persoonlijk vond ik dat niet nodig, dus dat heb ik niet gedaan. Als je dat wel wil: laat de zalf eerst goed, al roerend, afkoelen, zodat de etherische olie of tinctuur niet gelijk vervliegt. Pas daarna in de potjes schenken.

Zalf net in de potjes gegoten

Mijn zalf was uiteindelijk nog iets te dun, dus heb ik het uit de potjes gehaald, opnieuw verwarmd en gewoon nog wat bijenwas toegevoegd.

De kamillezalf een paar uur later. 
En een potje berkenbladzalf wat gebruikt kan worden bij eczeem, natte huiduitslag of vochtblaasjes, voetschimmel, open been en doorlig-plekken. 

Gebruik kamillezalf
Kamillezalf verzacht en zuivert de huid. Ook is het ontstekingsremmend. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij ontstoken wonden, (luie)eczeem, huidinfecties en ontstekingen, het werkt desinfecterend en is wond helend.
Wolvet heeft een helende en verzachtende werking. Het ruikt wel wat schapig, maar hee, dat hoort erbij! Puur natuur :-) Uiteindelijk in de zalf ruik je het niet meer (zo), doordat de kamille nogal een overheersende geur heeft. Het is wel erg plakkerig en blijft eerst een tijd op de huid liggen. Het trekt er na een tijdje wel in, ik denk dat dat komt door de combinatie met de olie.
Al met al een mooi zalfje om op mijn droge handen te smeren. Ik krijg altijd hele droge, rode, beetje eczeem-achtige handen in de winter. Na een paar keer smeren was daar niets meer van te zien!

Op een website zag ik nog dat de huid tijdelijk kan verkleuren door het gebruik van deze zalf. Ik heb dit zelf (nog) niet gehad. Ook kun je allergisch zijn voor wolvet. Je kunt dit het beste even testen voor je de zalf gaat maken, door een klein beetje op je onderarm o.i.d. te smeren. Als je na 24u geen verschijnselen heb, kun je met een gerust hart de zalf gaan maken. ( En anders kan je natuurlijk ook wel maken, maar dan geef je de potjes weg met een verjaardag bijv. ;-) )

Gebruik kamille tinctuur
Je kunt een paar druppels tinctuur met een glas water innemen. Dit heeft een goede werking op het spijsverteringskanaal. Verder werkt het ook kalmerend en helpt bij menstruatieklachten. 

7 opmerkingen:

 1. Een heel erg leuk blogje, daar houd ik wel van om te lezen. Over zulk soort dingen. Ik neem me altijd voor om zulke dingen te doen als ons nestje leeg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O Marike wat een heerlijk interessant blogje :-)
  Daar word ik zo blij van!
  Wat heb je dit allemaal duidelijk verwoord.
  Geniet van je zalfjes :-)
  Maar hoop natuurlijk dat je ze niet teveel nodig zal hebben :-)

  Ik ben bijna 13 jaar werkzaam als apothekersassistente geweest,
  heb al heel wat zalfjes geroerd :-)
  Maar het is nog steeds 1 van mijn favoriete bezigheden;
  ZALF MAKEN!

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldig blogje heel interessant

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vanmorgen dacht ik juist: hoe zou het met Marike gaan, het was al weer even geleden dat we van je hoorden :-) Maar gelukkig, juist een berichtje van jou!
  Wat leuk dat je deze zalf maakte! Ik maakte een paar weken geleden juist met een vergelijkbaar recept goudsbloemenzalf met bloemen uit eigen tuin: zo leuk om eens te proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. super wat een leuke blog! ben me ook aan het orienteren op het maken van zalven en andere soortgelijke producten. Bedankt voor deze uitgebreide uitleg!
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat goed om zelf zulke producten te maken! Dank je wel voor deze geurige, leuke blog.

  BeantwoordenVerwijderen