maandag 30 september 2013

Op de valreep van september

Half september waren manlief en ik 2 jaar getrouwd. Hoe cliché, maar de tijd vliegt echt. Alweer twee jaar geleden. We hebben samen genoten van de mooie herinneringen die we hebben aan die dag. De film van de bruiloft nog eens gekeken, met alle stukjes erbij natuurlijk. Fotoalbum doorgekeken, heerlijk.


Vorige week hebben we appelsap gemaakt. We kregen een grooote zak valappels van familie, en we zijn vorige week nog appels wezen halen bij Van Os in Papendrecht. ( Deze 4 kratten waren samen een tientje!)


Als eerste hebben we de valappels verwerkt. De rotte plekken er uit, in vieren snijden en dan in de ontsapper. 


Wat een ideaal ding, door de stoom loopt het sap er uit en wordt het gelijk heet waardoor je het alleen nog maar in schone flessen hoeft te gieten. Dop er op, en klaar is Kees. We hebben er geen suiker bij gedaan, volgens verschillende recepten was dat niet nodig. Als je meer wil lezen over de ontsapper, kijk dan even HIER




Het is wel een heel gevaarte, maar het werkt echt fantastisch. Ik heb vorige week ook vlierbessensap gemaakt met de ontsapper. Daarna heb ik de sap nog even gekookt en er siroop van gemaakt. De schermen met bessen konden er heel in, ideaal.  


Na de valappels nog een keer een lading, nu met de gekochte appels. 
Gisteren hebben we een restantje gedronken, wat te weinig was voor een nieuwe fles. Het smaakt erg lekker, suiker was inderdaad niet nodig. Het is zelfs wat stroperig, we willen het de volgende keer eens met 1/2 of 1/3 water erbij proberen, volgens mij kan dat ook prima zonder verlies van de smaak. 



Het resultaat: 9 flessen heerlijke appelsap (7 liter). Links de flesjes vlierbessensiroop. Ik was eerst van plan om ze in kleine weckpotjes te stoppen, even te wecken en na aanbreken van de potje de inhoud over te gieten in een glazen flesje. Gelukkig had m'n moeder nog wat kleine, glazen flesjes. Dat is toch wel wat makkelijker :-)
Zien jullie trouwens bij de flessen appelsap het kleurverschil? De rechtse twee flessen vooraan zijn van valappels, de linkse twee zijn van gekochte appels. 

- - - - -

Pas maakte ik een worteltaart. Het uiteindelijke resultaat ben ik vergeten op de foto te zetten, maar deze foto wilde ik jullie niet onthouden:


De eitjes voor de taart. Er moesten 6 'normale' eieren in, en aangezien sommige krieleitjes wel errug klein zijn heb je er veeeeel van nodig! Gelukkig kan ik elke dag 2-4 eitjes uit het hok rapen, dus aan eieren geen gebrek!


En weten jullie nog dat kleine, nieuwschierige KUIKEN?! Nou, dat is me er ééntje hoor.. Soms kunnen honden of katten zo vreeeselijk voor je voeten lopen. Nou, dat kan mevrouw ook.. En ze is ook nergens bang voor, ze staat altijd vooraan, en als het even kan glipt ze snel de ren uit. En zie ze dan maar eens terug te krijgen als je alleen thuis ben.. Zucht.. En tijdens het hok schoonmaken stapt ze steeds vrolijk door het hok heen en weer, stel je voor dat ze iets missen zou.. Maar als ze je dan aankijkt met het koppie scheef, zo vreeeselijk eigenwijs..... Ach, ik zeg verder niks meer.. Jullie zullen het wel snappen ;-)


- - - - - 

Hier kan ik nou nooit voorbij lopen.. De jonge katjes van de buren, zo schattig..




- - - - -

De herfst begint echt goed op gang te komen. (En wat een wind vandaag! De was klappert aan de lijn, ik hoop maar dat de lijn het houd..!)
Vorige week oogstte manlief de pompoenen en de laatste courgettes. We hadden 3 pompoenen van 2 planten. Ze hadden niet de meest ideale plek, maar de courgettes die er naast stonden hebben het wel erg goed gedaan. De pompoenen staan nu even op de schouw, over een poosje wil ik ze koken en invriezen.


Afgelopen zaterdag kochten we ook nog een paar leuke pompoentjes op de Poldermarkt in Poortugaal. Daar heb ik alleen nog geen foto van. 
Ook werden er vorige week veel tomaten geoogst. Hier wil ik gezeefde tomatensaus van maken, we gebruiken dat best veel, bijvoorbeeld door de KIP HAWAÏ, voor tomatensoep of in Italiaanse gerechten. 


Ook staat er voor deze week nog appelmoes op het programma. Dat wordt schillen... ;-) 

Een goede en fijne week toegewenst! :-)
Lieve groeten, Marike

13 opmerkingen:

  1. Tjonge wat ben je weer een bezig bijtje geweest zeg! Leuk! Trots zeker he als je dan je kasten open doet ;-)

    Lieve groet,
    Alberta

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke lampjes met die rieten kapjes! Waar heb je die gekocht?
    Gr.Noortje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Noortje, ik heb ze twee jaar geleden bij dok2 in Veenendaal gekocht. Volgens mij hebben ze ook een webwinkel. Succes!

      Verwijderen
  3. best veel werk maar je hebt er plezier in volgens mij. Die poesjes zijn schattig!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alsnog gefeliciteerd met jullie 2-jarig huwelijk!
    En wat een heerlijkheid, dat sap!
    Wij hebben op het moment ook aardig wat appels, en ik wou het ook maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van harte! Koester elke dag met elkaar.

    Dat eigenwijze kippetje is zo leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk he!
    Hebben jullie geen apparaat dat je als je de appels in vieren snijdt en vieze plekken eruit,kookt en in een apparaat doet,je draait en de appelmoes komt er aan de ene kant uit en de afval gaat verderop eruit. \niks in de appelmoes en het scheelt veel schilwerk.
    Groet, WILMA

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je bedoelt een soort tomatenmolen? Dat is inderdaad een goede tip! Ook voor de tomaten.
      Groetjes!

      Verwijderen
  7. Deze is handig als je veel appels hebt voor appelmoes/appeltaart/appelcrumble etc: http://www.brouwmarkt.nl/appelschiller-westmark-aardappels-bevestiging-met-zuignap-p-2084.html

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is al een oud berichtje, maar wat een heerlijkheden heb je gemaakt! Ik hoop dat onze oogst dit jaar ook zoveel lekkers oplevert!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb ook appelsap gemaakt met de ontsapper, maar deze is juist iets waterig (en daardoor ook iets minder smaakvol). Ik ben benieuwd of je hem misschien langer hebt laten doorkoken dan 90 minuten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gwen,
      Ik proef meestal elk kwartier even, als ik vind dat het waterig wordt zet ik 'm snel uit. Hoe langer je laat stomen, hoe meer water er ook bij komt. Sommige appels geven meer sap als andere, ik heb weleens van dezelfde hoeveelheid 2 liter gehad, en ook weleens veel meer, zie hierboven!
      Succes!

      Verwijderen