woensdag 9 oktober 2013

Zuurkool, appelmoes, peertjes etc.


Wat een zielige hoop lijkt het zo hè.. Manlief heeft maandag alle kolen uit de tuin gehaald, want hoe langer we zouden wachten, hoe minder er over zou blijven.. Ja, de rupsenfamilie's houden hier hun tuinfeesten. Elke dag weer.. En elke dag nodigen ze volgens mij nog meer vrienden, familieleden of andere belangstellenden uit.
Mensen, mensen.. Handen vol.. Onze kippen hadden op hun beurt dus ook weer tuinfeest, want alle rupsen die manlief van de kolen plukte verdwenen -nadat hij ze over het hekje kieperde- nog voor ze de grond aan konden raken. Hap slik weg, probleem (gedeeltelijk) opgelost. 
Spuiten wilden we liever niet, maar ten einde raad hebben we toch de kolen gespoten. (Ook vroeg in het seizoen al, want al heel snel zat het vol rupsen)
Maar niet getreurd, we hadden uiteindelijk nog precies genoeg kool om de pot helemaal te vullen!:-)


De kolen klaar om geschaafd te worden. 
En ik heb me maar 1x in m'n vingers gesneden, dat mag ook wel in de krant (hè mam, haha). 


Manlief stampte de kool. Dat moet gebeuren om het vocht uit de sliertjes te stampen. 


Het werd een lekkere kledderboel, en als hij iets te hard stampte vlogen de spetters je om de oren. 


En nu staat de pot naast de kachel, want de eerste 2-3 dagen moet de pot lekker warm staan, ca. 21-25 graden volgens onderstaand boekje. Dat boekje zat in het startpakket dat wij bij de brouwmarkt kochten. 


En nu vooral veel geduld hebben, ergens in december kunnen we (hopelijk) de eerste zuurkool eten! 

- - - - - 

Afgelopen en vorige week verdwenen er weer heel wat gevulde weckpotten in de kast. Onder andere deze:




De gezeefde tomaat is wel erg waterig, volgend jaar willen we ook een gedeelte vleestomaten verbouwen aangezien die geschikter zijn voor tomatensaus. Als soep zijn deze tomaten wel erg lekker, dus ik denk dat deze gezeefde tomaten ook als soep zullen eindigen. 

- - - - - 


Die groeien naast het kippenhok. Zal ook wel van het kippenvoer komen. De kippen vinden het heerlijk, die rijpe halmen. 


Aan de wandel.. Nu de meeste dingen uit  de groentetuin zijn morgen de kippen af en toe een poos uit de ren. Die plank links van het hekje is er voor dat ze niet direct naar de groentetuin wandelen. En ze trekken zich er nog wat van aan ook! (Behalve gisteravond, toen waren ze druk op beestjes-jacht)


Jong katje van de buren.


Het is echt een boef.. Regelmatig komt ze even buurten. Gisteren liep ze zelfs in onze slaapkamer.. Ahum!! 

Zo interessant, zo'n prei.. :-)



Gisteravond een heerlijke, eenvoudige ovenschotel met prei gemaakt. Ik had gehakt rul gebakken, ui er door gefruit. Gekruid met peper en kerrie en een beetje zout. Prei er door, gebakken tot het een stuk geslonken was. Ondertussen van wat aardappels een puree gemaakt. Prei met gehaktmengsel op de bodem van de ovenschotel, aardappelpuree erop gedaan. Beetje geraspte kaas er over en 30 minuten op 200 graden in de oven. Erg lekker! 

Een hele fijne dag nog!
Groetjes, Marike

13 opmerkingen:

  1. Dat is leuk, zelf zuurkool maken :D Leuk hoor, je kasten raken volgens mij steeds voller.. Jullie zijn klaar voor een berewinter ;-)

    Liefs,
    Alberta

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gezellig om weer van je te lezen. Wat een voorrecht, die groenten.
    Dank je wel voor je prei recept. Ik kocht vroeger wel eens een pakje voor prei ovenschotel, maar volgens mij is het recept van jou net zo lekker. Ik ga het eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben jij druk geweest zeg! Mijn complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Marike,

    Ik word helemaal BLIJ :-) als ik de grote pot met KOOL zie VERGISTEN :-)
    Geweldig, en het is zo spannend!
    Ik weet wat het is...
    De eerste keer kon ik bijna niet wachten.
    Wij hebben hier niet zo'n prachtig vat als jij maar afsluitbare plastic emmers.
    Die moet ik regelmatig laten ontluchten.
    Dat gaat ook prima.
    Maar ik hoop dat ik nog ik een keer zo'n mooie pot als jij mag krijgen.
    Dan is het helemaal ECHT :-)

    Wat leuk die kippetjes allemaal op een rij!
    Ze zijn zo mooi :-)

    O ja...
    over die waterige tomatensaus gesproken.
    Dat heb ik ook wel eens.
    Je kan de saus voordat je die weckt ook nog een beetje in laten koken.
    Wel blijven roeren,
    dan verdampt er water en dikt het in.

    Of je kan de saus die je nu hebt geweckt voor het opwarmen en opeten opdikken met een beetje simpele natuurlijke MAIZENA.
    Dat werkt ook heel goed.

    En...
    er bestaan ook speciale TOMATEN,
    die hebben zo'n langwerpige puntvorm,
    ze noemen ze ook wel SOEPTOMATEN.
    Daar zit echt GEEN vocht in.
    Die zijn juist heel geschikt voor soep en saus.
    Maar ook om bijvoorbeeld een SANDWICH te maken.
    Dan blijft je brood DROOG :-)

    VlEESTOMATEN zijn veelal OOK heel waterig.
    Maar die zijn om SOEP van te koken weer prima,
    dan los je BOUILLONBLOKJES gewoon op in de puree.
    Dan is dat WATERIGE probleem ook gelijk opgelost :-)
    Je voegt zegmaar GEEN water toe.

    Ik bedoel het niet betweterig hoor lieve Marike,
    maar juist om je te helpen.
    In mijn eigen vallen-en-opstaan-proces liep ik tegen dezelfde dingen aan.

    Ik vind het weer zo leuk om al je ontdekkingen mee te krijgen en daar van te genieten.
    DANKJEWEL!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Suzanne!! Ik dacht zelf dat de vleestomaten de juiste waren, maar dat zijn dus soeptomaten! Bedankt voor je tip! Oo nee, ik vind je helemaal niet betweterig! Ik vind het juist heerlijk om tips te krijgen van een ervaringsdeskundige! :-)
      Ik zag jouw zuurkoolrecept gisteren, ik heb het wel iets anders gedaan. Ik heb het recept van 't boekje gevolgd.
      Af en toe floepen grote bellen gas naar buiten uit de pot. Ik dacht dat de eerste keer dat ik het hoorde echt dat er ergens wat lekte in het plafond of zo, haha! Waren het gasbellen.. :-P
      Liefs, Marike

      Verwijderen
  5. Wat een gezellige blog en wat leuk die scharrelde kippen... Jammer dat dat gaat lukken hier ;).
    Ga snel eens neuzen op je blog, want 't ziet er reuze gezellig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom op m'n blog!
      Dat scharrelen mag ook niet elke dag hoor! Afgelopen winter liepen ze helemaal los, maar de haan maakte er echt een steeds grotere wandeling van (via alle buren). Met 2 of 3 kipjes kan dat wel, maar met 7 kipjes achter 'm aan.. ;-)

      Verwijderen
    2. Geweldig! Zo'n haan ;) hahah... Zit net lekker met een bak thee en ga maar eens 't begin van je blog opzoeken en dan zo eens vanaf 't begin doorlezen!
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  6. Ik vind de foto's van de weckpotten zo leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ben je geweldig bezig. Wij hebben ooit op school zuurkool gemaakt. ( opleiding levensmiddelen technologie) vroeger kreeg ik ook zo'n ovenschotel. Denk dat ik binnenkort deze ook ga maken. Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb eens even al je berichtjes "bijgelezen".
    Gezellig hoor. Lekker in de weer met wecken!
    Nog gefeliciteerd met jullie 2-jarig huwelijk.

    Liefs, Dieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi marike, dank je voor je aanvulling op mijn blog. 25 Gr bloem is wel weinig hè

    BeantwoordenVerwijderen