maandag 30 juni 2014

Vakantie Scandinavië deel 4

Vandaag staat een rit richting het binnenland van Zweden op het programma.
Klik hier voor de kaart!

D (Ånäset) - E (Jokkmokk)

Onderweg zien we dat de temperatuur elke 30 km met ongeveer een graad zakt.. 
In de auto merk je er niet veel van, maar zodra we uitstappen bij Storforsen (waterval/stroomversnelling) staat het kippenvel direct op onze armen. Eerst de dikke vesten maar eens opzoeken...

Een luid gebulder meld ons dat we de juiste richting uit lopen. 








In vroeger tijden ( volgens mij tot 1980 of zo) werd deze rivier gebruikt om boomstammen te vervoeren. Onder aan de versnelling stroomt het water in een groot meer, en daar konden ze de stammen zo uit het water 'vissen'. 
Volgens mij zullen er ook weleens stammen heel in zijn gegaan, en in kant en klare blokken eruit gekomen zijn... 
In Zweden en Noorwegen wordt veel elektriciteit opgewekt op zulk soort plekken. Of ze hebben een aantal meren die steeds in hoogte verspringen, zodat het zelfde water meerdere keren gebruikt wordt. Onderweg kwamen we bijvoorbeeld langs één rivier 4 waterkrachtcentrale's tegen! 


Eerste ijs! Je kunt de diepte niet goed zien op deze foto, maar een volwassene die in dat gat staat kan net over het randje kijken.. 



En dan gaan we vlakbij Jokkmokk de poolcirkel over.. Vanaf hier kan in de zomer de middernachtzon gezien worden, en in de winter het noorderlicht. 
Nou, die middernachtzon hebben we min of meer wel gezien hoor tijdens de vakantie.. Het was al vanaf de eerste nacht in Zweden licht 's nachts.. We hadden slaapmaskers mee, maar we vonden ze allebei niet fijn zitten. Gelukkig waren wij snel gewend aan het licht 's nachts.  


We verbleven dit weekend op Skabram Camping. Wat een fijne plek was dat! Wij houden nou eenmaal van het buitenleven, en hoe de route van de vakantie ook zou lopen.. ik moest en zou langs deze camping :-) 
Maar wat was het er kkkkkkoud! Gelukkig hadden we (als echte kampeerders haha!) een heel klein elektrisch kacheltje bij ons, die we tijdens de avonden even lekker hebben laten snorren.. We hadden om het tafeltje een deken heen gehangen, zodat de warmte een beetje bleef hangen. Kom glühwein erbij... Hmm! 
Eigenlijk heb je vooral 's avonds last van de kou, als je nog in de tent zit. Onze slaapzakken hebben ons 's nachts behaaglijk warm gehouden. 


Zo leuk.. Papa haan, Mw. de kip en twee hanen-zonen.. Maar er was maar één baas, en dat was papa haan. 


's Maandags vertrokken we met een volle picknick tas op de achterbank voor een ritje wild-zoeken. Al snel spotte we de eerste rendieren! Ze zijn totaal niet schuw, tenzij je uitstapt.




Wintervacht


Na een poos gereden te hebben zagen we een prachtige plek voor de picknick. Uiteraard, zoals bij (bijna) elke picknickplek, met een vuurplaats erbij. Hout hadden we zelf van de camping meegenomen. 



We hadden wat eenvoudig, maar ooo zo lekker, vlees gekocht. 


Broodje erbij...


En smullen maar...


Wat was dit een fijne plek... 



Op de terugweg kwamen we deze vos tegen. Ook totaal niet schuw. 
Ik stapte uit de auto om een stukje naar de vos toe te lopen, maar dat was niet nodig want hij/zij kwam gelijk op een drafje op me af gehold! (en toen ben ik toch maar weer in de auto gaan zitten.. echt een held hè!)



Terug op de boerderij nog even wat foto's gemaakt van de leuke koeien die ze daar hebben. Pittbull koeien, zoals m'n man ze noemt. In werkelijkheid zijn het Zweedse bergkoeien, de Fjällko. 


Logge lijven met korte pootjes en vette melk. 





Nu begrijp je misschien wel waarom m'n man ze pittbullen noemde :-).

Tot de volgende keer!'

Liefs, Marike



9 opmerkingen:

  1. Wat een machtig gezicht, die stroomversnelling! Dat maakte vast dat je je heel klein voelde.
    Wat prachtig, zo rondtrekken in de vrije natuur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja we voelden ons erg nietig! Dan sta je daar zo maar een tijd stil te kijken en te luisteren naar de kracht van het water!

      Verwijderen
  2. Indrukwekkend, al dat stromende water!
    Het lijkt me heerlijk, in zo'n prachtige natuur camperen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. SUPER ZEG!!!
    Wat een toch zeg! En ik moest wel een beetje lachen hoor om je heldhaftige spurt terug naar de auto bij die vos ;)...
    Enne wat zullen die broodjes hamburger geweldig gesmaakt hebben.,
    Het kijkt me erg lastig om je sag en nachtritme vast te houden als her altijd licht is....
    Liefs Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha ik moet er zelf ook om lachen. Stom hè, wat kan zo'n vosje je nou doen... Viel opzich wel mee, het ritme gaat opzich na een aantal dagen wel min of meer vanzelf. We hebben thuis ook een strak ritme, dus dat zal bij ons ook wel meegeholpen hebben. De eerste nachten was het wat lastig, we kwamen er toen een paar keer om 12u savonds achter dat het toch weleens tijd was om ons mandje op te zoeken. maar toch ging het na een paar dagen eigenlijk vanzelf! vooral als de avonden koud waren dan ging het vrij makkelijk om op tijd naar bed te gaan. en met de ochtendzon op de tent, kwam je ook wel vrij makkelijk de broeikas weer uit! ;-)

      Verwijderen
  4. Wat ontzettend mooi weer...echt mooie foto's van een mooie omgeving!! Haha, het lijkt op de foto's alsof jullie alleen op de wereld zijn! Op de wilde dieren na dan :-)
    Wat genieten zeg en wat een heerlijke reis hebben jullie gemaakt!
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,
    Wat een prachtig verhaal en mooie foto's.
    Geweldig om dit samen mee te maken.
    Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Haha Suzanne, wie zal het zeggen of hij stond te lachen.. Maar ik kan me er we lies bij voorstellen dat hij me uit stond te lachen omdat ik terug de auto in spurtte. :-)
    Die picknick plek was prachtig. En zo stil. Op zulke momenten zing ik graag psalmen, jubelpsalmen. Het ontroerd me zo hoe mooi de natuur kan zijn. In NL is het ook mooi, absoluut. En we genieten ook van de kleine dingen. Maar daar in het noorden was het toch anders. Ongerepter. Zuivere lucht. Soms probeer je je dan een voorstelling te maken van hoe mooi het wel niet moet zijn geweest in het paradijs. En hoe goed..

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En als je dan ziet hoe mooi de natuur daar is, hoe moet het dan wel niet in het paradijs geweest zijn!
    Och en op zulke momenten besef je weer hoe goed en perfect de Schepper alles gemaakt heeft. Hem zij alle eer!!
    Liefs Marike

    BeantwoordenVerwijderen