donderdag 11 juli 2013

Eerste kroten en 'review' zelfgemaakte zeep


Maandag oogstte ik de onze eerste bietjes. En jammie wat waren ze lekker! Ik maakte er een ovenschotel van, bietjes met uienringen en wat tijm op de bodem, wat (met zout en peper gekruid) gehakt er over heen, en afsluiten met een laag aardappelpuree. Het smaakte erg lekker.  


---




Let's talk about SOAP!!(klikklik) Ik wilde de zeep eerst een tijdje gebruiken voordat ik er over zou schrijven.
De zeep had bij mij echt 6 weken de tijd nodig om te rijpen. Met 4 weken heb ik het al een keertje geprobeerd, maar mijn huid begon er van te tintelen. Ik denk dat ik de volgende keer de zeep ook weer 6 
weken laat rijpen, dan is het in ieder geval goed. Want ja, een volgende keer komt er zeker! :-)

Ik sneed de blokken zeep destijds in stukken van ongeveer 7 bij 2.5 cm. Ze zijn ongeveer 2.5 cm dik. Ik ben nu net met het tweede blokje bezig. Ik heb uitgerekend dat ik ongeveer 3 weken doe met een blokje. Ik heb nu nog 12 nieuwe blokjes liggen, dus ik kan zeker nog tot begin 2014 vooruit (als ik geen stukjes weg geef).

Ik gebruik de zeep om mezelf te wassen onder de douche. Van douche-gels etc. krijg ik vaak jeuk op armen en benen, maar sinds ik mijn eigen zeep gebruik heb ik daar geen last meer van gehad! 
Joepie! 
Ook gebruik ik de zeep om mijn haren mee te wassen. Mijn haren werden eerder snel vet, ik gebruikte al een shampoo zonder siliconen die ook wel goed werkte, maar met zeep gaat het nog beter! Ik red het nu soms zelfs om mijn haar drie dagen niet te wassen! En ook bijna geen last meer hoofdroos. 
Nog een keer joepie! ;-)
Als je je haar uitspoelt voelt het wel heel stroef, maar na twee keer wassen doe ik er nog een klein beetje crèmespoeling in. Eerder gebruikte ik dat nooit, omdat mijn haren dan halverwege de dag alweer vet waren. Daar heb ik nu gelukkig geen last van. Nu alleen nog op zoek naar een lekkere en betaalbare eco-crèmespoeling. Heeft iemand tips?
Inzepen van het haar doe ik trouwens gewoon met het blokje in mijn hand. 

Ik heb deze zeep (nog) niet gebruikt om andere producten van te maken. Er zitten kleine stukjes in van de havermout, en voor wasmiddel lijkt me dat niet erg geschikt. Ook heb ik nog handzeep voor bij de gootsteen, wastafel etc. in voorraad dus dat gaan we eerst op maken. 

Manlief gebruikt de zeep niet vaak (hij 'vergeet' sowieso meestal om zeep te gebruiken), maar hij vind wel dat zijn handen na een dag tuinen goed schoon worden van deze zeep. Die ervaring heb ik ook. Het wast heerlijk schoon en is tegelijkertijd lekker mild voor de huid.
Het schuimt weinig tot middelmatig. Wel goed genoeg om je haren ermee te wassen, maar als je met de washand wast zijn de bubbels wel snel weg. Een bloglezeres gaf als tip voor meer bubbels om een deel wonderolie(klikklik) te gebruiken, dat zorgt voor heerlijke bubbels en heeft ook nog heel wat andere, goede  eigenschappen.

Ik zou zeggen: als je een keer de tijd heb, DOEN! Het is vreselijk leuk om het te maken, en het geeft heeeul veel voldoening!! :-)
Ik hoop dat jullie zo genoeg weten, als er nog vragen zijn, stel ze gerust!  


Groetjes, Marike

10 opmerkingen:

  1. Oe, kroten: die zet ik nooit in de tuin. Als kind hielp ik altijd (met alle andere neefjes en nichtjes) bij m'n opa en oom op het land om 'kroten te draaien': heel gezellig, en je verdiende er natuurlijk een zakcentje mee. Maar al zat je zo dagenlang in de kroten en ja at bij thuiskomst ook nog eens kroten en je handen waren vol blaren: nee, dan is dat iets te veel van het goede :-) We eten ze hier dus bij hoge uitzondering!
    Je zeep wil ik wel *ooit* een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Ik snap 't wel hoor. Ben ook niet echt dol op kroten, maar zo af en toe vind ik het wel lekker. En nu moeten we wel, want zo te zien in de tuin gaan er nog heel wat kroten volgen.. ;-)

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Wonderolie (castorolie) schijnt gewoon bij de (grotere) kruitvat verkocht te worden, en anders bij een andere drogist of de tuinen o.i.d. Ik heb het zelf nog niet gebruikt, maar wil het binnenkort wel gebruiken in een stuk zeep. Ik zal tzt wel laten weten waar ik het gekocht heb.

      Verwijderen
  3. Hmm die soep lijkt me ook wel lekker, heb even gegoogeld! Goeie tip :-) Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk om te horen dat de zeep goed gelukt is! Wauwie!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Marike,

    Als haarconditioner kun je goed appelazijn gebruiken. Vermengen met water ( wat je ook een kruidenthee kan laten zijn) en na het wassen met bv een spuitfles aanbrengen op het haar, ff inlaten werken et voilà, prachtige lokken!

    De geur trekt snel weg dus daar hoef je niet bang voor te zijn, succes!

    Groetjes, Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marike,

    Dank voor je review. Ik hoop er zsm mee aan de slag te gaan. Heb je vandaag ook genoemd op mijn blog :-)
    Heb je echt geen vet haar van deze zeep? Ik heb nl. een flink aantal keren shampoo proberen te maken en juist door de zeepbasis kreeg ik altijd een vettig filmlaagje op mijn haar.
    Misschien dat de conditioner dit eruit haalt?
    Ziet er trouwens ook heel mooi uit zeg!

    Groetjes,

    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat super leuk, ik lees het op veel plekken en word inmiddels behoorlijk nieuwsgierig.

    De foto's zijn ieder geval heel erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen