maandag 28 januari 2013

Brood

Het was vandaag maandag-bakdag hier! 
Ik bak sinds kort na ons trouwen zelf brood, eerst vaak kant en klare mixen, toen de wat ingewikkeldere mixen, en nu gewoon helemaal zelf met meel, bloem, gist, water etc. 
Niets zo lekker als een sneetje versgebakken brood! 
(En dan het liefst nog warm en dampend, met een beetje  gezouten roomboter... Hmmm!)


Opbollen na het rijzen, even laten rusten, uitrollen, oprollen, nog ongeveer een uur rijzen, en dan de oven in...


Meestal maak ik tarwebroden, maar het meel was bijna op, dus heb ik voor deze keer ook een paar landbroden gebakken. De recepten haal ik (bijna) altijd van het blog van Levine, waar ik een paar maanden geleden samen met mijn opa en oma een workshop broodbakken gehad heb. Dat was erg leuk en waardevol, heb er erg veel van geleerd!


Voor het landbrood moet een voordeeg gemaakt worden, en dat heb ik gisteravond even gemaakt.
Ik vind het heerlijk om brood te bakken, echt een soort van therapeutisch :-) haha!


- Rijzen onder een badmuts... :-) -

Even laten rusten na het doorslaan

Rijzen van het Franse landbrood. Ik leg altijd wat rolletjes tegen de broden, en tussen twee broden in trek ik het bakpapier omhoog, zodat het brood genoeg steun heeft en niet als een pudding uit elkaar zakt.


Klaar voor de oven! 


Ondertussen wordt er bij de lunch alvast een sneetje van het volkorenbrood gegeten. 

De kat houd het allemaal rustig in de gaten vanaf de vensterbank..


Hmmm! Als jullie konden ruiken wat ik rook vanmiddag... :-)


Nou, wij kunnen weer ruim een week vooruit! 
( een landbrood gaat ongeveer twee dagen mee, ze zijn niet zo erg groot)


De 4e lag al op tafel op het moment van de foto, voor bij de soep. 


Allemaal een hele goede week toegewenst!
Groetjes, Marike

18 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Jij ook een heel fijne week. Wat een prachtige broden. Het is wel een heel proces maar dan heb je ook iets lekkers. iets gezonds! ( past goed bij de naam van je blog - dagelijks brood) Je hebt ook een mooie weegschaal zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi heh! Ze waren nu ook wel errug goed gelukt hoor :D Het kost wat werk, maar als je het gewend bent valt het enorm mee vind ik altijd! Vooral meer de vaat, bakblikken, schalen voor het rijzen, bakjes etc om dingen af te wegen etc.

      Verwijderen
  2. Een vraagje: hoe maak je die sneden in de bovenkant van het brood? Ik heb weleens gehoord dat je het met een schaar inknipt? Het ziet er erg lekker uit! Ik bak zelf altijd behoorlijk massief speltbrood, vanwege onze puberzonen die altijd honger hebben. Maar als extraatje zo'n landbrood, lijkt me niet gek! Bedankt voor het idee. Een jij ook een fijne week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik doe het met een kartelmes, een tomatenmes. Even snel, niet te diep, en niet meerdere keren snijden in dezelfde snede, want dan (althans bij mij) kan je brood instorten. Die landbroden zijn VERRUKKELIJK!! Ook erg lekker bij bijv. soep!

      Verwijderen
  3. Ik krijg echt zin om zelf brood te bakken na het lezen van je blog! Ik vind bakken ook therapeutisch (koken ook trouwens, vooral soep met veel hak/snijwerk) werken, brood staat op de planning voor de toekomst! En zodra ik dat ga doen, lees ik dit bericht nog een keertje (om me enthousiast te maken;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker DOEN! Het is zo heerlijk, en natuurlijk kost het tijd om het onder de knie te krijgen en te doen, maar het is zo leuk! Om van een schaal bloem, een beetje gist, water en evt wat andere dingen zo'n mooi brood te kunnen maken!! Het blijft gewoon bijzonder, haha! :-)

      Verwijderen
  4. O, wat ziet dat er lekker uit zeg! Mooie korst, de structuur ziet er ook heel goed uit. Nou, ik sluit mij aan bij iemand die eerder reageerde dat ik wannneer de tijd daar is dit weer opnieuw wil lezen en dan echt wil oppakken. Dit brood ziet er gewoon perfect uit. Ik wil eerst het huishouden lekker hebben lopen, als het goed is heb ik dan zo af en toe tijd over in de reservetijd die ik heb ingeroosterd, dat zou ik dit weer eens kunnen oppakken. Ik vroeg me wel af: kneed je met de hand of de machine?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik laat de machine kneden, met de hand kan ook, maar ik heb een kenwood staan die ik met onze verloving gehad heb. Bevalt erg goed, niet teveel deeg want anders trekt 'ie het niet. (max. 1 groot(=bakblik van 30/35 cm) of 2 klein brood)
      Ik doe het tussen de bedrijven door, deed ik eerder ook. Echt een huishoudbakdag, ik begin met deeg maken, dat rijst een uur, dan door'slaan' en 15-30 min rust, dan weer uur rijzen, en dan 30-45 min oven, en in die tijd doe ik het één en ander. Je moet er wel echt een dag of middag/avond voor uittrekken want je heb zeker wel 4 uur nodig. Ik doe ook weleens 's avonds deeg maken, in de koelkast voor de 1e rijs, en dan 's morgens even een halfuur eruit zodat ie op temp komt en dan gewoon verder gaan met het recept. Werkt ook heel goed, en langere rijs=betere smaak. Zo'n cursus is trouwens wel een aanrader! Heb er erg veel van geleerd ( en dat terwijl ik dacht dat ik al best het één en ander wist :-) ) ! Ben benieuwd, zie tzt vast wel wat op je blog verschijnen! Als je vragen heb, stel ze gerust!! Groetjes, Marike

      Verwijderen
    2. Dat was eigenlijk al heel lang een vraag van mij; of je het deeg ook even kan bewaren om er later mee verder te gaan. maar nu zie ik dat het een nachtje in de koelkast kan: goed om te weten!! Bedankt voor je uitgebreide antwoord en wat een ontzettend leuk boekje heb je gevonden (blogje hierboven). Super!

      Verwijderen
  5. De poes is helemaal gewend! Ging echt bijzonder goed! Had al verschillende spook verhalen gehoord, maar NERGENS last van gehad!! :D Echt fijn! Bedankt voor je lieve reactie! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wauw, dat ziet er echt heerlijk uit! Maar ook een groot compliment voor de foto's!! Het zijn steeds weer gezellige en veelzeggende foto's, wat het lezen van de blog nòg leuker maakt!!
    Groetjes Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oooooooooh, ik ruik het hier... Heeeeerlijk! En wat een prachtige foto's weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk zeg dat je reageerde op mijn blog en bedankt voor je goede tips. Het is verslavend dat broodbakken. Ik zou ook wel zo'n cursus willen volgen, maar is nogal ver weg van Walcheren. Daarom heb ik wat boeken besteld van b.com. Staan ook goede tips in. Succes hoor met bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor je leerzame en gezellige blog.
    Ik heb al heel wat broden gebakken, maar nooit zo goed gelukt als die van jou.
    Ik krijg echt zin om me hier weer eens helemaal op te storten.
    Zó'n cursus lijkt me heel leuk om te doen. Wie weet is er ook zoiets in deze buurt.
    Je hebt me echt enthousiast gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Marike,

    Leuk om je blog te lezen! Heerlijk die mooie broden. Ik ben ook al een tijdje aan het denken om het zelf te doen. Waar deed je de cursus? En welk type broodbakmachine van Kenwood heb je?
    Leuk hoor.
    Groetjes Elise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Elise, ik heb geen broodbakmachine van kenwood. Ik heb een keukenmachine, een mixer is dat. Die kneed het brood voor me! En ik bak het in de oven! Ik deed het cursus bij www.uitdekeukenvanarden.blogspot.nl .
      Veel succes er mee! Ik vind het erg leuk om te doen! Groetjes, Marike

      Verwijderen
  11. Goede tip, laten rijzen onder een badmuts! Er werd wel eens een vochtige theedoek aangeraden, maar die wordt toch koud, en kou valt naar beneden!
    Thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hmmm lekker brood. Leuke blog heb je met veel informatie en lekkere receptjes.
    Bedankt om ze te delen :)

    BeantwoordenVerwijderen